Annons:

Sök

Annons:

  • Blygsamt gensvar vid insamling av stolar och bord – tog till plan B

    Eleverna på bygg och anläggning fixar med möblerna så de blir väderbeständiga. Foto: Privat

  • Blygsamt gensvar vid insamling av stolar och bord – tog till plan B

    Helgens insamling gav en del, sedan man satt plan B i verket och köpt möbler av Målilla-Mörlunda Lions Club. Foto: Privat

Blygsamt gensvar vid insamling av stolar och bord – tog till plan B

Det blev ett blygsamt gensvar på insamlingen av möbler till Oskarsgatan, som ska omvandlas till en mötesplats. Så samlingen kompletterades med möbler från Lions – ett initiativ som samtidigt gav 10 000 kronor till jordbävningsdrabbade i Turkiet.

Annons:

Efter en resultatlös lördag kom det några givmilda invånare på söndagen som skänkte 20-tal bord och stolar.

– När vi har gjort liknande projekt har vi fått erfara att det kan vara svårt att engagera, men det känns ändå viktigt att få med oss allmänheten och ge dem chansen och vi vill visa att ens bord eller stolar kan få nytt liv och påverka vårt gemensamma rum, säger landsbygdsarkitekt Fredrik Matz, som jobbar med projektet Street Moves, som syftar till att göra gaturummet mer hållbart, hälsosamt och levande. 

Fanns en plan B

Men det fanns en plan B, som var riggad sedan tidigare.

– Jag hade redan tidigare varit i kontakt med Målilla-Mörlunda Lions Club som hade mycket möbler på lager i sin loppis, så vi har kompletterat genom att köpa ett 15-tal bord och 70-talet stolar av dem, säger samhällsplanerare Maria Bolin.

Prislappen var 10 000 kronor, pengar som Lions skänker till välgörenhet.

– Vi körde två lass i lördags och söndags, säger president Jan-Olof ”Jante” Johansson.  Vi ser det som jättepositivt, det är en win-win-situation för båda. De får tag i möbler de vill ha och vi får in pengar till vårt hjälpprojekt. Vi kommer skänka 10 000 kronor till jordbävningsdrabbade i Turkiet, även om inte just de här pengarna är öronmärkta så direkt.

Kommunala och statliga pengar

Målet är ett långbord som fylls med det innehåll Hultsfreds invånare och föreningsliv önskar. Här kan du läsa mer om det.

– Projektet syftar till att främja nya sätt att tänka och rita. Det handlar om gatan, vad den kan vara i framtiden och vad som får plats när bilar tar mindre plats, säger Fredrik Matz.

– Kommunen går in med 130 000 kronor plus tid i projektet, utöver det får vi 350 000 kronor, forskningspengar från Navona, säger Maria Bolin.

Hur ser du på gensvaret så här långt från allmänheten?

– Jag tänker, att klart att det var en liten chansning, säger Maria Bolin. Vi har ju utrymme att köpa in möblerna på egen hand, så som vi gjorde nu hos Lions, men insamlingen har varit en del i att skapa mer delaktighet i projektet. Sedan kan man alltid utvärdera hur vi genomförde insamlingen, om den kanske borde pågått under en längre tid.

– Men det är jättekul att det ändå kom in lite möbler, med en del historier kring dem. Det är ändå ett kretslopp, av att det har stått en möbel hemma hos någon som inte använder den, och så kommer den ändå till användning någon annanstans. Oavsett om det lämnats hos oss eller hos Lions och det nu kommer till användning.

Gymnasieelever hjälper till

Fredrik Matz kommer vara i Hultsfred hela veckan och har inlett ett samarbete med gynasieeleverna på bygg och anläggning.

– Vi kommer bygga tillsammans i veckan och de kommer jobba vidare under våren, med att rusta upp möblerna och göra dem väderbeständiga, säger Fredrik Matz. Vi kommer ge möblerna samma uttryck. Allt kommer hänga ihop, så det blir som en tråd med den gröna växtligheten, som kommer skapa en trivsammare plats.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: