Annons:

Sök

Annons:

  • Ber allmänheten bidra med möbler – vill skapa långbord på central gata

    Visionsbild över hur Oskarsgatan i Hultsfred kan komma att se ut.

  • Ber allmänheten bidra med möbler – vill skapa långbord på central gata

    I slutet av maj räknar kommunens samhällsplanerare med att det kommer stå ett långbord någonstans på Oskarsgatan. "Så nu hoppas vi att allmänheten ska vilja bidra med bord och stolar som ska bearbetas, anpassas för offentlig miljö och sammanfogas till ett långbord som ger Oskarsgatan i Hultsfred nytt liv", säger hon. Foto: Pressbild

  • Ber allmänheten bidra med möbler – vill skapa långbord på central gata

    Visionsbild över hur Oskarsgatan i Hultsfred kan komma att se ut. Foto: Hultsfreds kommun/Lotta Madestam

Ber allmänheten bidra med möbler – vill skapa långbord på central gata

Kommunen ber allmänheten om hjälp att förverkliga ett långbord på Oskarsgatan i Hultsfred. Nu söker man efter bord och stolar i trä som ska få nytt liv.
– Vi vill våga skapa en skön plats med enkla medel och snabbare processer, säger samhällsplanerare Maria Bolin.

Annons:

Satsningen är en del i projektet Street Moves, som syftar till att göra gaturummet mer hållbart, hälsosamt och levande.

Målet är ett långbord som fylls med det innehåll Hultsfreds invånare och föreningsliv önskar.

– Kanske matfestival, schackturnering eller varför inte bröllop, säger Maria Bolin. Så nu hoppas vi att allmänheten ska vilja bidra med bord och stolar som ska bearbetas, anpassas för offentlig miljö och sammanfogas till ett långbord som ger Oskarsgatan i Hultsfred nytt liv, tillägger hon.

Hur mycket möbler hoppas ni få in?

– Vi har ingen specifik gräns, men ska vi få till ett riktigt rejält långbord så behöver det väl vara allt mellan 20-30 bord. Vi tänker oss att det ska ta en rejäl yta och inte bara vara något enstaka bord utställt.

Biltrafiken kommer begränsas

Nu är tanken att biltrafiken kommer att begränsas på Oskarsgatan, som ska bli en mötesplats.

– Ja, tanken är att det ska kunna samfungera. Platsen kommer så klart ta en del av gatan i anspråk, men inte utesluta att man kan passera oavsett om man går, cyklar eller tar bilen och man måste förstås kunna ta sig med bil till fastigheterna som ligger där, men som sagt – det blir inte biltrafik på hela gatans bredd som det är nu. Men det får vi titta närmare på, utifrån avstämningar med de som bor och har verksamhet där.

Är Hultsfredsborna mogna för ett sådant här projekt?

– Man har ju länge jobbat med omgestaltning och försköning av olika ytor i Hultsfred. Vissa städar, byar eller landskap har ju mycket gratis genom att de kanske är natursköna, medan man måste skapa mycket själv på vissa områden och platser. Eftersom jag inte varit på kommunen så länge kan jag skryta med att jag tycker att man kommit väldigt långt i Hultsfred med de offentliga miljöerna och det här är ytterligare ett steg.

– Sedan ska man ha med sig att vi inte gör på det vanliga sättet, som vanligtvis används när man gör om en plats – och det är heller inte meningen. Vi vill våga skapa en skön plats med enkla medel och snabbare processer. Jag tror absolut att det kommer tillföra något.

Hoppas få veta mer om möblerna

Finns det historier bakom möblerna hoppas Maria Bolin dessutom få ta del av dem, så regissören och teaterchefen Suzanne Osten, som är en del i projektet Street Moves, kan sätta ihop en föreställning utifrån berättelserna.

– Det kan handla om var de stått, hur de använts eller vad de har varit med om. Det är vi intresserade av att höra, så kan berättelsen användas i platsens gestaltning.

Invigning i maj

Tanken är att långbordet ska stå klart för att kunna användas från och med slutet av maj. 

– Som vi har förstått det kommer Hultsfredsdagen äga rum i år också, så det är ett spår att kunna inviga den här satsningen i samband med det, säger Maria Bolin.

Insamlingen sker under kommande lördag och söndag, så man kan lämna sina möbler på Hultsfreds gymnasium i C-huset.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: