Annons:

Sök

Annons:

  • Fick köpa tv-känd buss – nu bokar folk resor med den:

    Den tv-kända bussen med registreringsnummer BRY 310 finns numera i Virserum sedan Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik köpt den av anhöriga till Magnus Knutsson, som var Sveriges största privata bussamlare innan sin bortgång. Foto: Privat

  • Fick köpa tv-känd buss – nu bokar folk resor med den:

    På torsdagen stod det klart att föreningen får sälja en modellbuss i den klassiska skalan 1:87. Foto: One:87

  • Fick köpa tv-känd buss – nu bokar folk resor med den:

    "Människor som bokat in sig på en resa med bussen, tycker det är fantastiskt roligt att få med sig en modell av bussen man åkt med", säger Dennis Blomfeldt. Foto: One:87

Fick köpa tv-känd buss – nu bokar folk resor med den: "Ett tårögt tillfälle"

Tv-kända SJ-bussen, som var med i serien ”Vår tid är nu”, finns numera i Virserum. Redan har bokningar börjat strömma in, från folk som vill åka med den.
– Vi var väldigt glada när vi fick hit den, säger Dennis Blomfeldt i smalspårsföreningen.

Annons:

Bussen med registreringsnummer BRY 310 har varit med i flera filmer och serier, bland annat ”Vår tid är nu”, så det är en tv-kändis som rullat in i Virserum.

Tidigare fanns den i Magnus Knutssons ägor.

– Han var Sveriges största privata bussamlare. Många var renoveringsobjekt, men av de i funktion hade han den här berömda före detta SJ-bussen som varit hos oss många gånger, bland annat vid smalspårets nostalgidagar och när vi firade sträckan Åseda-Virserums 100-årsjubileum, berättar Dennis Blomfeldt.

Anhöriga ville den skulle till Virserum

Efter att Magnus Knutsson, som var bosatt i Jönköping, gått bort i sjukdom för ett år sedan tyckte hans efterlevande, att vad passade väl bättre än att bussen kunde få stanna i Virserum – i Föreningen Smalspåret Växjö-Västerviks ägor.

– Vi fick hem den i höstas och sedan dess har vi gjort ett stort jobb med att gå igenom den, så allt är i funktion och att vi kan känna oss trygga när vi använder den. Vi är jätteglada att den är hos oss nu.

Vad var din känslan när ni fick hem den?

– Det var nästan ett tårögt tillfälle när den en lördag stod på stationsplan i Virserum igen. Han hade tre SJ-bussar, det här är den finaste, säger Dennis Blomfeldt.

Tanken nu är att tv-kändisen ska komplettera föreningens smalspårstrafik.

– Den som vill kan beställa sig ett eget tåg att åka med. Nu kan man även åka SJ veteranbuss på sin utflykt. Det kan vara företag som ska ha kickoff, släktträffar eller folk som fyller jämnt brukar vilja samla släkten för att göra en trevlig resa. Till skillnad mot tåget kan man ju köra SJ-bussen vart som helst.

Hur ser intresset ut så här långt?

– Vi har inte gått ut med informationen än, utan det har börjat sprida sig försiktigt på andra sätt. Ändå har vi redan en hel del inbokat under resten av året.

Blev modellbuss

Medan Magnus Knutsson levde var det en av Sveriges modelltillverkare, med säte i Borås, som lät ta fram en modell av en klassisk svensk SJ-buss i skala 1:87, som är en klassisk skala för modelltåg.

– Det blev en modell av just den här bussen med registreringsnummer BRY 310, säger Dennis Blomfeldt. 

– Vi tyckte det var roligt att den finns som modell och tog kontakt med tillverkaren. Så sent som i torsdags fick vi klartecken att vi får sälja modellen här hos oss. Människor som bokat in sig på en resa, tycker det är fantastiskt roligt att få med sig en modell av bussen man åkt med.

 

Fotnot: Texten har justerats. Föreningen fick inte bussen i gåva, utan de har köpt den för ett marknadsmässigt pris. Vi ber om ursäkt för misstaget.

Fakta

SJ-bussen BRY 310:

Modellnamn: Scania BS76

Tillverkad: I Katrineholm

Årsmodell: 1966

Historik: Bussen tilverkades inför högertrafikomläggningen 1967 och gjordes initialt med dörr på både vänster och höger sida. När högertrafiken trätt i kraft sattes dörren på vänster sida igen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: