Annons:

Sök
  • Efter köpet: Första satsningen snart klar –

    Per-Olof Paulsson och Jan-Olof "Jos" Svensson är helnöjda med satsningen på biosalongen, som nystartade "Kulturhuset i Virserum" valde att lägga fokus på efter köpet. Man har fått mycket värdefull hjälp av hantverkare som ställt upp ideellt, bland annat Richard Lundgren från RP Byggtjänst. Foto: Lotta Madestam

  • Efter köpet: Första satsningen snart klar –

    De tygklädda retrostolarna har bytts ut. Några har fritidsgården i Hultsfred fått och ett gäng ska hämtas av en auktionsfirma. Det gläder föreningen att de förhoppningsvis får ett nytt liv någon annanstans. "Vi har också köpt begagnat och sparat stora pengar", berättar Per-Olof Paulsson. Foto: Lotta Madestam

  • Efter köpet: Första satsningen snart klar –

    "Vår förhoppning är att det ska bli andra evenemang här också, som teater och kurser. Det finns idéer, men det kommer märkas mer till hösten. Vår tanke är att trappa upp under många år", säger Per-Olof Paulsson. Foto: Lotta Madestam

Efter köpet: Första satsningen snart klar – "Tanken är att trappa upp under många år"

Biosalongen var prio ett när Kulturhuset i Virserum bildades. Nu går satsningen snart i mål och man kan börja visa film igen, senast var 2021. Mycket har man lokala hantverkare att tacka, som ställer upp ideellt.
– Det är trevligt att det är fler aktörer som tror på det här, säger Jan-Olof ”Jos” Svensson.

Det första som möter när man kliver innanför dörren i tidigare Ordenshuset är ett berg av gamla biostolar från när biosalongen byggdes om senast, tidigt 1950-tal.

Några stycken av de tygklädda retrostolarna ska man behålla och ha i foajén, några har fritidsgården i Hultsfred fått och ett gäng ska hämtas av en auktionsfirma. Det gläder föreningen, som tycker det är positivt att de inte hamnar på tippen, utan förhoppningsvis får ett nytt liv någon annanstans.

– Samhällsföreningen, som driver vidare biografen, har tidigare fått höra att publiken tittat på hur lång filmen är och att det avgjort om man ska gå eller inte på grund av att stolarna varit så obekväma, säger Per-Olof Paulsson, ledamot i Kulturhuset i Virserum.

– Så det är helt fantastiskt bra att man slipper få träsmak fortsättningsvis, det här blir ett lyft för hela salongen, tillägger han.

Sparade stor summa på begagnat

Föreningen har i sin tur haft turen att hitta begagnade, sparsamt använda biostolar hos en firma i Danmark. En jackpot som bidrog till en besparing på ett par hundra tusen.

– Ja, där hade vi flyt, säger Per-Olof Paulsson. Vi har gett 80 000 danska kronor för dem, att köpa nya hade säkert kortat runt 300 000 kronor.

Sedan fastigheten köptes av IOGT-NTO i september och Kulturhuset i Virserum bildades har medlemmarna lagt sitt fokus på biosalongen.

Så förutom att stolarna bytts ut har golvet slipats och lackats, vilket gör lokalen ljusare och trevligare. Snart ska också de gamla högtalarna på väggen bytas ut för en bättre ljudupplevelse.

– Tidigare rymde salongen 190 stolar, men genom att de nya är bredare och fällbara hade det blivit tight med raderna, så antalet platser begränsades vid 108, så nu är det mer benutrymme, säger Jan-Olof ”Jos” Svensson.

Viktiga ideella krafter

Medan herrarna Paulsson och Svensson berättar om satsningen fortsätter Richard Lundgren från RP Byggtjänst mäta innan stolarna ska skruvas fast och kilar göra så de står rakt.

– Föreningslaget var här och monterade bort de gamla stolarna och vi har fått hjälp av lokala hantverkare, som ställt upp jättefint för att vi ska kunna ha evenemang här igen. Sparbanken i Virserum är också en viktig sponsor, säger Per-Olof Paulsson.

– Det är trevligt att det är fler aktörer som tror på det här, så det kan leva vidare. Det var annars en intressent som ville köpa Ordenshuset och starta loppis, medan vi ville att det skulle bevars för eftervärlden, tillägger Jos.

Fick en tuff start

Det blev annars en lite tuff start för föreningen. Mitt när det var som kallast innan jul gick värmepumpen sönder. Vilket i sin tur medförde att rör frös sönder och orsakade vattenskador på flera håll i fastigheten.

– Det var som ett vattenfall. Vi hade ändå lite tur att det är en helsvetsad plastmatta i c-salen, så det rann inte ner någonting i bjälklaget, säger Per-Olof Paulsson, som tvingas räkna med en del extraarbete.

Vad tror ni om förutsättningarna att biopubliken ska hitta tillbaka igen?

Senast det visades film i salongen var julhelgen 2021. Då hade det varit en lång paus, till följd av pandemin. Det blir kanske en startsträcka, risken är att vi tappat lite i folks medvetande att bion och Ordenshuset finns. Vår förhoppning är att det ska bli andra evenemang här också, som teater och kurser. Det finns idéer, men det kommer märkas mer till hösten. Vår tanke är att trappa upp under många år.

”Hoppas Virserumsborna ställer upp”

Nu planerar föreningen ett öppet hus Annandag påsk, med visning av filmen ”A man called Otto”. Eventuellt också en invigning, men det är inte bestämt ännu.

Det blir en paus maj-augusti och därefter är planen att visa film som vanligt igen, det vill säga två-tre gånger i månaden, beroende på när det kommer filmer som man vet fungerar i Virserum.

– Det är störst intresse för svenska filmer och barnfilmer, medan amerikanska storfilmer inte brukar dra, men just den här har ju lite svenska förtecken. Många filmer släpar fortfarande efter som en följd av pandemin och det märks att många filmer går direkt till streaming. Det är en konkurrent till biograferna, men det är så verkligheten ser ut. 

– Nu hoppas vi Virserumsborna ställer upp, när vi ställer upp för dem, säger Jan-Olof ”Jos” Svensson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: