Annons:

Sök

Annons:

FÖRSTA GÅNGEN PÅ TIO ÅR – NU SKA KOMMUNEN DISKUTERA BESPARINGAR

Hultsfreds kommun ska för första gången på tio år diskutera besparingar i budgetarbetet för 2024. Foto: Ossian Mathiasson

FÖRSTA GÅNGEN PÅ TIO ÅR – NU SKA KOMMUNEN DISKUTERA BESPARINGAR

Hultsfreds kommun brukar klubba budgeten på fullmäktigemötet före midsommar. I år tas budgeten senare än vanligt. Kommunen ska dessutom diskutera besparingar för första gången på tio år. 
– En del osäkerhetsfaktorer gör att vi behöver en längre process för att fastställa budgeten, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Hultsfreds kommun brukar vanligtvis fatta beslut om nästa års budget på fullmäktigemötet några dagar före midsommar. 

I år finns förslag på en ny tidsplan för budgetarbetet, något som både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen har sagt ja till. 

– Utifrån det osäkra ekonomiska läget med att vi inte riktigt vet vilka statsbidrag vi har plus kostnadsfördyringar måste vi se över våra verksamheter i våra nämnder för att se var vi kan göra kostnadsbesparingar. Vi avvaktar för att se hur det går med inflationen och drivmedels- och elpriserna. Vi har förlängt processen och skjuter fram allting. Vi planerar för nya dialogdagar i september och budgetbeslut kommer tas upp i fullmäktige i början av november, säger Lars Rosander (C). 

Hultsfreds budget rejält på minus

Det ser för stunden ut som att Hultsfreds kommuns budget för kommande år hamnar rejält på minus, nämligen 29 miljoner kronor. 

– Det gör att vi har gått tillbaka till nämnderna och sagt att de måste komma in med besparingsförslag och konsekvensbeskrivningar på hur vi ska komma tillrätta med underskottet, säger Lars Rosander. 

Hultsfreds kommun omsätter 1,3 miljarder kronor och 29 miljoner kronor motsvarar två procent av kommunens totala verksamhetskostnader. 

– I det sammanhanget är det inte så mycket utan vi har otroligt mycket pengar att göra verksamhet för. Här är det viktigt att säga till nämnderna att de får komma med förslag på besparingar och att det är konkreta förslag, säger Rosander.

Besparingar ska diskuteras

Att endast använda sig av sparade medel ser inte Lars Rosander som ett alternativ. 

– Vi skulle kunna anslå sparade pengar till allt men om några år är pengarna slut och då skulle vi tvingas göra radikala nedskärningar. Det är bättre att göra förändringar och neddragningar i det här läget för att sedan möta upp en del med sparade medel.

Senast Hultsfreds kommun diskuterade besparingar var för drygt tio år sedan, enligt Rosander. 

– Vi har de senaste åren kunnat släppa på en hel del önskemål och genomföra utökningar av kommunens verksamhet. Vi hade stora kostnader i samband med att det kom många nyanlända samtidigt som vi fick ekonomisk stöttning i form av statsbidrag. Vi går in i ett mer osäkert läge i och med att 2024 och 2025 ser besvärliga ut. Sedan ser man kanske en viss ljusning från 2026 och framåt.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: