Ulrica Bennesved, Camilla Thure, Erik Richardsen och Paul Robertsson fanns under torsdagen på plats i Vimmerby för att diskutera näringslivets roll i totalförsvaret.
Foto: Ossian Mathiasson
Runt 65 representanter från Kalmar läns myndigheter, kommuner och näringsliv träffades på Vimmerby Stadshotell i torsdags för att prata om prata om näringslivets roll i totalförsvaret.
– Vi har samlats med Krissamverkan Kalmar län och det är de aktörerna vi normalt sett arbetar tillsammans med i Kalmar län för att utveckla krisberedskap. Det finns ett behov av att på ett bättre och utvecklat sätt jobba tillsammans med näringslivet för att nå en god förmåga till totalförsvar. Därför har vi bjudit in till den här dagen för att öka kunskapen och skapa inspiration och kontaktytor mellan vår normala samverkanssfär inom Krissamverkan Kalmar län och näringslivet, säger Erik Richardsen, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Kalmar län.
"Behöver bli bättre här och nu"
Svenskt Näringsliv och Hushållningssällskapet, två aktörer som normalt sett inte ingår i Krissamverkan Kalmar län, var inbjudna till den fullmatade diskussionsdagen i Vimmerby.
– Vi lyssnar på olika aspekter kring samverkan mellan det offentliga och näringslivet för att nå totalförsvarseffekt. Vi har bjudit in bredd för att lyssna på intressanta saker och skapa kontaktytor. Den fortsatta samverkan är otroligt viktig och det är också viktigt att förstå respektive sidas premisser, säger Erik Richardsen.
Att aktörerna lyckas skapa förmåga och motståndskraft redan nu är viktigt, enligt Erik Richardsen.
– Vi behöver bli bättre här och nu och behöver titta på våra behov och försörjningskedjor gentemot näringslivet, det privata och hitta vägarna framåt. Vi behöver prata och skapa förståelse med vad som är näringslivets behov för att leverera det offentligheten och Sverige behöver vad gäller höjd beredskap, säger Erik Richardsen.
"Processerna måste integreras"
Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län, fanns på plats i Vimmerby och tar med sig vikten av samverkan.
– Det är bra att vi träffas så här, belyser de olika perspektiven och stärker förutsättningarna för ett starkt näringsliv, vilket är förutsättningarna för ett starkt försvar. Det är viktigt att vi samverkar i de här frågorna. Företagen behöver titta på sin planering i respektive bolag och vi behöver titta på samverkan både länsmässigt och nationellt, säger Ulrica Bennesved.
Paul Robertsson var Hushållningssällskapets representant på heldagsmötet.
– Det räcker inte med samverkan i de här frågorna utan det krävs en integration. Myndigheter och näringsliv kan inte klara sig själva. Processerna måste integreras och gå hand i hand. Myndigheterna kan inte producera livsmedel eller transporter i egen regi utan det behöver köpas in och utföras av väringslivet. De här olika delarna måste sättas ihop för att vi ska ha ett totalförsvar. Ett totalförsvar är ett totalförsvar och det måste vara gemensamt, säger Paul Robertsson och fortsätter:
– Vi har under dagen fått till oss mycket som visar på att det krävs tillit och förtroende. Har man inte det mellan myndigheter och näringsliv får man problem att samverka. Alla funktioner kommer inte fungera i ett annat läge när det kanske blir stopp för importer, då måste det vara så att någon verksamhet eller organisation hjälper någon annan och det funkar bara om det finns en vetskap med tillit och förtroende mellan parterna.
"Har förmågan att ställa om"
Camilla Thure, beredskapssamordnare i Mörbylånga kommun, informerade om en situation som kan ställa till med problem på Öland.
– Vi har både en stor tillverkningsindustri och en stor livsmedelsproduktion med mycket jordbruk. Om vi till exempel skulle få ett broavbrott har inte bönderna så många dagars lagringskapacitet. Vi behöver ha många fler konkreta planer med hur gör vi? Samarbetet är viktigt, likaså perspektivförståelsen att vi förstår vad vi behöver. Vi har förmågan att ställa om och det visades i pandemin. Jag är inte orolig för det, men vi måste förstå vad det är vi ska ställa om till, säger Camilla Thure.