Annons:

Sök

Annons:

Firar pigg hundraåring: stabil förening med flera fasta hyresgäster

Målilla Byggnadsförening Skeppet firar 100-årsjubileum. Foto: Lotta Madestam

Firar pigg hundraåring: stabil förening med flera fasta hyresgäster

Föreningen har fått kommunens miljöpris för loppisarna, som bidrar till återvinning, och kulturpris för jobbet med barnteater. Nu firar Målilla Byggnadsförening Skeppet att det är 100 år sedan folkskolläraren Sune Ahlfors tog initiativet till föreningen.

Annons:

Målilla Byggnadsförening bildades den 21 november 1923.

– Man ville få en samlingslokal för Målillaborna med omnejd, och framför allt för ungdomen, berättar ordförande Bosse Bergman, som själv firar jubileum kan man säga, genom att ha varit med i föreningen sedan 1983.

Hundra år har passerat sedan folkskolläraren Sune Ahlfors tog initiativet till föreningen och det firas i morgon lördag med öppet hus, underhållning av trubaduren Maggan Johansson, Vimmerby, korvgrillning och födelsedagsfika.

Från Sveasalen till Skeppet

En styrelse av idel herrar, det var så på den tiden, tillsattes med O-F Kask som den första ordföranden och året efter köpte man in tomten, ungefär mitt emot Göstas kiosk, för att bygga den första samlingslokalen Sveasalen.

– Den var klar i februari 1925 till ett pris av 1 700 kronor, plus kostnaden för tomten, säger Bosse som har koll på historiken.

Sveasalen kom att användas flitigt för en rad aktiviteter, allt från bio till danser, fram till 1976 då samlingslokalen blev utdömd.

– Redan 1972 gavs ett uppdrag till en arkitekt att rita på en ny samlingslokal och fyra år senare stod Skeppet klart och 1991 byggde man till och fördubblade lokalytan till 1 050 kvadratmeter, säger Bosse Bergman.

Stabil grund ekonomiskt

Idag har Skeppet flera fasta hyresgäster, Postnord, kommunens fritidsgård, Framstegets butik, Röda Korset och Tidningstjänst.

– De fasta hyresgästerna betyder naturligtvis mycket för oss ekonomiskt, det gör att vi har en stabil grund att stå på. Annars är det som i byggbranschen, det är mycket upp och ner, men just nu har vi en stabil ekonomi. Det har vi haft de senaste åren, trots höga elkostnader. Mycket är just tack vare den grunden och sommarloppisen, får vi inte glömma bort. Det gör att vi kan ha en heltidsanställd, Håkan Pettersson numera.

Hur viktig är Målilla Byggnadsförening för orten skulle du säga?

– Mycket viktig, det ser vi inte minst på föreningslivet. Vi har RIK som hyr av oss regelbundet för sin bingo, här hålls föreningsavslutningar, vi har PRO naturligtvis och Väntjänsten, för att ge några exempel på trogna hyresgäster. Mycket beror på världens bästa Asta som alltid gett den service hyresgästerna vill ha och i övrigt bygger verksamheten på allt fint ideellt arbete, som många bidrar med.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: