Annons:

Sök
  • Efter sommarens incidenter: Nu ska alla gamla björkar bort

    Sedan tre träd blåst ner och gått av på Hultsfred Strandcamping i somras ska 50-70 gamla och dåliga björkar tas ner. "Vi hade tur att ingen människa kom till skada", säger Jan Robertsson. Foto: Lotta Madestam

  • Efter sommarens incidenter: Nu ska alla gamla björkar bort

    Den döda eken vid infarten till campingen ska också tas ner. "Den väger några ton om den välter", säger Jan Robertsson. Foto: Lotta Madestam

  • Efter sommarens incidenter: Nu ska alla gamla björkar bort

    Grenar på marken är också tecken på att träden är dåliga. Den gamla eken i bakgrunden ska dock sparas, den kan säkert stå några hundra år till tror Jan Robertsson. Foto: Lotta Madestam

  • Efter sommarens incidenter: Nu ska alla gamla björkar bort

    Gamla och dåliga björkar ska ersättas av nya, fem-sex meter höga för att bevara känslan av naturcamping.

Efter sommarens incidenter: Nu ska alla gamla björkar bort

I somras blåste flera träd ner på campingen i Hultsfred. För att trygga området inför nästa säsong ska 50-70 gamla och skadade björkar tas ner.
– Det var bara en ren tur att ingen människa kom till skada, säger Jan Robertsson, skogsförvaltare på ÖSK.

Mitt under Hultsfred Strandcampings högsäsong blåste en björk ner ute på udden, en högstubbe som sparats för att gynna den biologiska mångfalden gick av och landade ganska nära en husbil och vid stugorna blåste en björk av.

– Där är det tältplats, men ingen campade där just då och samma sak kan hända där det står husbilar, så vi vågar inte vänta längre. Vi hade tur. Så är det bara, säger Jan Robertsson.

Skadade i spåren av festivalen

Björkarna är gamla, någonstans runt 90-100 år, men också skadade i spåren av Hultsfredsfestivalen. För att inte folk skulle kunna klättra upp i träden kvistades alla vilket sakta men säkert orsakat röta i trädstammarna. Nu riskerar de blåsa av fem, sex, sju meter upp, enligt Jan Robertsson.

– Vilka som gör det vet man inte, så vi sa att det är bättre att vi tar ner alla nu direkt. De slits också ganska hårt här av djur, mycket bilar och folk som går här. Man ser att flera blivit dåliga i topparna, säger Robertsson och pekar ut mot en björk nära vattnet för att visa ett exempel.

– Där ligger det också en stor gren på marken, det är också tecken på att de är dåliga, tillägger han.

Säkra området

Dessutom har två extremt torra somrar 2018 och 2019 skyndat på det hela, så i nästa vecka påbörjas arbetet med att säkra området. Sammanlagt tar man ner någonstans runt 50-70 björkar. De ska ersättas av nya björkar, fem-sex meter höga för att bevara känslan av naturcamping. Vid infarten till campingen tas också en död ek ner.

Det här är steg två i arbetet kan man säga, redan 2015 togs ungefär lika många björkar ner på området. Redan då var tanken att genomföra föryngringsprocessen i två omgångar.

Med tanke på att samma åtgärd gjorts en gång tidigare förväntar sig inte Jan Robertsson att det ska bli några direkta reaktioner från folk.

– Reaktionerna blev inte så stora som man kunde tro. Folk förstår att det måste hända något, det går inte att ha gamla och dåliga träd kvar i en sådan här miljö som är en allmän plats. Där får det inte hända någonting, det får inte ske att någon dör, säger han.

Träden som sågas ner blir ris och massaved som säljs och täcker en del av kostnaden som uppskattas till någonstans runt 150 000-200 000 kronor.

Arbetet med att ta ner träden, fräsa stubbar och plantera nya träd beräknas ta en dryg arbetsvecka, bara inte vädret blir sämre.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: