Annons:

Sök

Annons:

LANTBRUKARE FÅR DJURFÖRBUD –

En lantbrukare i Hultsfreds kommun beläggs med djurförbud. Genrebild. Foto: Pixabay

LANTBRUKARE FÅR DJURFÖRBUD – "ALLVARLIGA BRISTER"

En lantbrukare i Hultsfreds kommun förbjuds att äga eller ha hand om hov- och klövbärande djur. Personen anses sakna insikt i hur dålig djurhållningen varit och har åtta veckor på sig att göra sig av med djur som omfattas av förbudet.

Annons:

Beslutet fattades av Länsstyrelsen i Kalmar län mot bakgrund av att lantbrukaren fått fem förelägganden varav de tre sista inom loppet av ett år.

Historiken sträcker sig från 2018 då en kontroll gjordes på gården och brister konstaterades i form av skaderisker i djurutrymmen och hagar så som maskiner, vassa föremål, elkablar, ensilagenät, avsaknad av fönsterskydd samt skrot och hål mellan plankor i golvet som djuren kunde trampa ned i.

Efter det har föreläggandena fortsatt, bland annat efter en inkommen anmälan.

Riskerat för tidig betäckning

Enligt beslutet har de tre senaste föreläggandena gällt allvarliga brister. Vid en kontroll i januari i år konstaterades att bristerna var mycket allvarliga och omfattade en stor andel av djuren i besättningen. 

”Djuren har inte fått tillräckligt med foder alternativt inte foder med tillräckligt näringsinnehåll, att djuren hållits på sådant sätt att unga kvigor riskerat för tidig betäckning, att det saknats skydd för väder och vind under den kalla årstiden, att det saknats torra och rena liggytor för djuren, att djur inte fått vård eller inte fått sina klövar verkade med mera”, skriver länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har utfört upprepade kontroller på gården under de aktuella åren och har konstaterat att påpekade brister kvarstått eller förvärrats och nya tillkommit.

”Du har varken visat förmåga eller handlingskraft att efterleva föreläggandena”, skriver länsstyrelsen som också uppfattar att lantbrukaren saknar insikt i hur dålig djurhållning har varit och anses ha kommit med bortförklaringar och ursäkter till att bristerna återkommer gång på gång. 

Inget hopp om förändring

Eftersom ingen förbättring av djurhållningen har skett anser länsstyrelsen att det inte finns något hopp om att det ska förändras – och har vid en sammanvägd bedömning kommit fram till att lantbrukaren saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen.

Mot bakgrund av allt har lantbrukaren meddelats ett djurförbud, för att säkerställa att djur inte på nytt utsätts för lidande eller andra allvarliga brister i djurskyddet. 

”Med beaktande av din historik med upprepade brister under en längre tid framstår inte händelsen som en engångsföreteelse”, står det i beslutet.

Valt att inte yttra sig

I juni meddelades lantbrukaren ett föreläggande på elva punkter varav sju var förenade med vite och två månader senare underrättades hen om ett förbud med möjlighet att yttra sig över uppgifterna som legat till grund för beslutet. Det kom inte in något yttrande, enligt länsstyrelsen.

Länsstyrelsen förbjuder därför lantbrukaren att äga eller ha hand om alla hovbärande och klövbärande djur. Förbudet gäller tillsvidare. Senast åtta veckor efter att beslutet tagits emot ska hen gjort sig av med de djur hen äger eller har hand om och som omfattas av djurförbudet.

"Du får vara i närheten av djur, du får klappa dem och så vidare men du får inte ta del i vården, skötseln eller tillsynen av djuren av de aktuella djurslagen", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Lantbrukaren anses dock sköta sina sällskapsdjur utan anmärkning, så de omfattas inte av djurförbudet.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: