Annons:

Sök

Annons:

Kräver skarpare kontroller: ”Måste ha koll så vi inte gör felaktiga utbetalningar”

Efter en granskning slår revisionen fast att man vill se skarpare kontroller, för att säkerställa att det inte görs felaktiga utbetalningar för personlig assistans. Foto: MostPhotos

Kräver skarpare kontroller: ”Måste ha koll så vi inte gör felaktiga utbetalningar”

Revisionen vill se skarpare kontroller för att säkerställa att inte socialförvaltningen gör felaktiga utbetalningar för personlig assistans. Det slås fast efter en granskning.

Annons:

Till senaste mötet med socialnämnden bjöd revisionens ordförande och KPMG in sig, till följd av en revisionsgranskning.

– Anledningen var att de fångat upp det som sker nationellt. Vi måste ha koll så vi inte gör felaktiga utbetalningar för personlig assistans, så nu har de tittat på Hultsfreds kommun, säger ordförande Per-Inge Pettersson (C), som underströk att politikerna inte fått presenterat för sig exakt vad granskningen av arbetet gav.

Han väljer ändå att lyfta att revisionen pekat på att socialförvaltningen kan ha en bättre kontroll, jämfört med vad man har idag.

– Det kommer vi förstås att ha när vi vet exakt vad de sett, då blir det ett fortsatt arbete inom förvaltningen. Vi får rapporten presenterad för oss på nästa nämndsammanträde.

Få privata utförare

Jämfört med övriga Sverige har Hultsfreds kommun väldigt få privata utförare av personlig assistans.

– En fjärdedel av vår LSS-verksamhet bedrivs av privata utförare, där den totala utbetalningen är cirka 13 miljoner kronor per år, tre fjärdedelar av kommunen. Så det är inte så många företag som vi har anledning att titta närmare på, säger Per-Inge Pettersson som i nuläget inte kan svara på om det skett felaktiga utbetalningar. 

– Det var ingenting de framförde att de sett. Det var helle inte anledningen till granskningen. Utan de vill se lite skarpare kontrollfunktioner, så vi hittar eventuella felaktiga utbetalningar, ser om pengarna inte hamnar rätt och om den enskilda inte får den hjälp den har rätt till.

”Viktig del i säkerhetsarbetet”

På genomgången deltog också kommunchef Lars-Erik Rönnlund med motiveringen att det är ett intressant ämne för hela kommunen.

– Han beskrev att det är en viktig del i kommunens säkerhetsarbete, så vi inte har olaglig verksamhet som nyttjar de offentliga resurserna. Det här är en del i det hela, vi kan hela tiden bli bättre på att bevaka våra offentliga utgifter och att vi har en laglig verksamhet i vår kommun.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: