Elsy Larsson har alltid varit mån om att kämpat för ökad tillgänglighet i Hultsfreds kommun, utifrån egna erfarenheter som rullstolsburen.
– Om man kör med rullstol eller som jag elrullstol, barnvagn, rollator eller något annat med hjul, så kommer man inte fram i centrum. Så det här gör jag inte bara för min skull, utan är det bra för mig så är det bra för alla…
Ville statuera exempel
För att inte bara klaga utan visa exempel bjöd Elsy Larsson och hennes assistent Cenita Friberg med sig Mikael Nilsson på Östra Smålands Kommunalteknikförbund, som ansvarar för snöröjningen.
– I H-city finns både hälsocentral och apotek. Vägen dit måste vara prioriterad och ren från snö, så folk tar sig fram. Det får inte vara så att man bara slirar och riskerar fastna, säger Elsy Larsson.
Gav flera exempel
Hon gav andra exempel som hindrar framkomligheten. Som vallen mellan gatan och trottoaren som hindrar att man kommer ut från trottoaren, att det ibland varit renskottat på ena sidan ett övergångsställe, men inte på andra, så att man tvingats ta sig en lång sträcka på vägen för att komma upp någonstans. För egen del säger hon sig blivit tvungen att köra i rondellen med elrullstolen för att ta sig till lägenheten i Sämjan.
– Vid rondellen går trottoaren lite uppåt och tre gånger har Elsy satt sig fast med rullstolen för att det varit så moddigt. Det blir så tungt att jag inte får loss henne, utan vi har tvingats be om hjälp, inflikade Cenita Friberg.
”Lära sig något”
Nu hade kvicksilvret krupit upp flera grader med följden att snövallarna som hindrat framkomligheten krympt rejält.
– Det går alltid att lära sig något av det här som ökar tillgängligheten, det kommer ju nya snöfall och nya vintrar, säger Elsy Larsson och tillägger:
– Jag vill inte anklaga någon på något sätt och vis, men de ska prioritera vad som är viktigast. Snöröjning måste utföras kvällar och nätter, så invånarna kommer till centrum.
Förstår problematiken
Mikael Nilsson säger sig förstå problematiken, även om han lyfte fram att ansvaret för snön i just gångtunneln och parkeringen bakom Coop ligger på nya ägaren av H-cityhuset.
– Jag förstår att det är ett stort problem för dem i rullstol, permobil och de med barnvagn och rollatorer. Vissa dagar kommer vara svårare. I går exempelvis (läs måndag) var en extremt svår dag på villagatorna. Prognosen sa att det skulle bli så här varmt, då drar vi inte igång en stor snösväng och nu är det nästan rent på gatorna.
Finns det något du kan lära av promenaden i city?
– Både och. Vi kollar alltid på de små sakerna, om vi kan göra något annorlunda. Någon gång har det missats, så det blev en vall vid ett övergångsställe. Det vet vi om och vi röjer heller inte alla trottoarer som finns i kommunen, men vi är öppna för att byta vilka vi håller öppna om andra passar bättre flödesmässigt för gångtrafikanter eller är säkrare skolvägar.
Mikael Nilsson säger att snöskottningen utförs utifrån väderprognosen och att det förstås händer att man är efterklok ibland. Han ger ett exempel i närtid.
– Det blev mycket snö kvar på vägen efter ett snöfall. Då sa prognosen att det skulle sluta snöa klockan 4 på morgon. Istället slutade det snöa på kvällen, frös på och blev is. Vi läser av vad prognosen säger framåt. Facit finns bara efteråt.
Har ni ändrat något kring snöröjningen den här vintern, som invånarna kan uppleva som en försämring?
– Nej, så här har vi alltid haft det. Folk har starka åsikter om snöröjningen, det är en svår och komplex sak att försöka tillmötesgå alla. Att träffa 100 procent rätt en hel vinter, det är svårt, det är en stor utmaning. Vi gör alltid så bra vi kan, det är målsättningen.