Annons:

Sök

Annons:

Efter enorma blåsten – så många saknar fortfarande ström

Blåsten ställde till stora problem i vår trakt i går. Foto: Privat

Efter enorma blåsten – så många saknar fortfarande ström

Gårdagens enorma blåst ställde till det på många sätt. I Kalmar län är knappt 130 utan ström vid 17.50-tiden. Längst ned hittar ni senaste nytt.

Annons:

Värst drabbat bland våra kommuner vid 09-tiden på måndagen är Västervik med 184. Hultsfred har 131 abonnenter som är utan el och Vimmerby 41. Det är utspritt över flera orter i de olika kommunerna.

Totalt är det 472 hushåll i länet som saknar ström. 

Tidigare under morgonen var 783 av Eons kunder i länet utan elförsörjning.

– Det var mycket farliga arbetsförhållande i skogen i går, så arbetet fick utföras med stor försiktighet. Nu är vinden svagare och en stor montörsstyrka jobbar för närvarande för högtryck för att återställa elnäten, säger  Peter Hjalmar, regionchef syd på Eon.

Eon hoppas på förståelse

De starka vindarna orsakade stora skador på transformatorstationer, stolpar och elnät. Ett okänt antal träd har fallit över ledningar. Under dagen inleds helikopterflygningar för att närmare kartlägga hur många ledningar i både region- och lokalnäten som påverkat.

– Således är det för närvarande svårt att fastslå en tidpunkt då alla fått strömmen tillbaka. Felavhjälpningen till våra kunder har högsta prioritet. Med hänsyn tagen till säkerheten arbetar vi så snabbt vi kan för att våra kunder ska få strömmen åter, och hoppas på förståelse och tålamod. Det handlar om att arbeta lugnt, metodiskt och strukturerat för att undvika incidenter och olyckstillbud, säger Peter Hjalmar.

Gå inte nära

Privatpersoner och skogsägare avråds från att gå nära skadade ledningar.

– Ser ni trasiga ledningar så anmäl det till vår digitala tjänst på webbsidan. Gå inte nära ledningar, det kan vara livsfarligt. 

I många fall saknas prognos för när strömmen kan vara tillbaka. 

Uppdatering, 13.05:

Vid lunchtid på måndagen har strömmen återkommit för många i länet. Totalt är det 136 som fortfarande har strömlöst.

För våra tre kommuner är siffrorna som följer: Vimmerby 23, Hultsfred 4 och Västervik 23.

Uppdatering, 17.50:

I länet som helhet är det 128 hushåll som fortsatt saknar ström. Klart värst drabbat är Vimmerby. Där rör det sig om 97 abonnenter. Men det beror på ett nytt strömavbrott som upptäcktes vid 17-tiden på måndagen och som enligt Eon ska bero på träd som fallit över en ledning. Prognos för när strömmen kan vara åter saknas. I Västervik är det sju hushåll och i Hultsfred fyra. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: