Starten har dragit ut rejält på tiden till följd av att ÖSK, Östra Smålands Kommunalteknikförbund, inte beviljat Open Infra grävtillstånd i Mörlunda tätort.
Det mot bakgrund av tidigare problem i Rosenfors där ledningar låg på platser som ÖSK inte godkänt.
– De var tvungna att flyttas innan vi godkände de arbetena och gav tillstånd till nya. Nu är det åtgärdat, så nu fortsätter de i Mörlunda, bekräftar Jens Karlsson i ett mailsvar till Dagens Hultsfred.
Ställer nya krav
Markavtalet signerades för en månad sedan och nyligen beviljades också grävtillstånden, som reglerar hur företaget får gräva och utföra arbetena, inklusive återställningen på kommunal mark. Grävtillstånden reglerar också kostnader för återställningen.
Nytt för Mörlunda är dock att kommunen kräver att Open Infra ska ha med och bekosta en extern besiktningsman under arbetet i Mörlunda.
– Vi kommer att ha koll så allt sköts efter de regelverk som vi har, men känner oss trygga med den externa besiktningsmannen som kommer hålla koll på projektet, skriver Jens Karlsson.
Hur ser du på risken att det ska bli samma problem med återställningsarbetet i Mörlunda som tidigare i Målilla och Rosenfors?
– Vi kommer vara med under grävningarna på ett annat sätt nu då vi vet hur de varit innan. Vi kommer ha avstämning med entreprenören varje vecka som de gräver, men som tidigare sagt så har vi den externa besiktningsmannen som är med.
– Utöver ovan så jobbar vi generellt med en översyn av våra regelverk för att minimera risken för denna typ av problem i framtiden, tillägger Jens Karlsson.
”Finns ingen tid att vänta”
Open Infra håller som bäst på att installera och tomtgräva i Mörlunda tätort. Totalt omfattas arbetet av 126 hushåll.
– Arbetet påbörjades så snart vi fick grönt ljus från kommunen. Allt är ju försenat så det finns ingen tid att vänta nu, uppger Open Infras kommunikationschef Anya Alenberg i ett mailsvar.
– Så vi är glada över att arbetet är i full gång igen. Mörlunda tätort har väntat länge nu. Samtidigt är det viktigt att arbetet blev rätt på de andra ställena, tillägger hon.
Hur vill du kommentera kravet på er, att ha med en oberoende besiktningsman under arbetet?
– Det är vanligt och är en bra sak för båda parter. Även i större landsbygdsprojekt har vi oberoende besiktningar för att säkerställa att nätutbyggnaden följer de krav som finns.
”Inte bra för kunderna”
Open Infra räknar med att den första driftsättningen sker i juni och sen kommer resten löpande.
– När alla är driftsatta kommer arbetet att fortsätta i området ett tag till för att säkerställa att nätet fungerar som det ska.
Vad tänker ni kring att det dragit ut på tiden, till följd av problem i Rosenfors och Emmenäs?
– Det är förstås inte bra att det tagit så lång tid. Det är inte bra för kunderna, kommunen, våra entreprenörer eller oss, men som jag nämnde tidigare så är det också viktigt att arbetet blir rätt utfört och då får det ta extra tid. Nu fokuserar vi på att det här arbetet ska bli bra och inte dra ut på tiden.
Blir det här ert sista jobb i Hultsfreds kommun eftersom ni stoppat planerna i Virserum?
– Just nu håller vi på att avsluta flera områden på Hultsfreds landsbygd där det pågår driftsättning och slutbesiktning. Efter det kommer de sista åtgärderna från slutbesiktningen att utföras, så det tar ett tag innan vi är helt avetablerade. Vi har även ett område i norra Hultsfred som vi håller på att förbereda så att vi kan köra igång snart.