Annons:

Sök

Annons:

Sommarjobb ett krav för att ungdomar ska erbjudas sommarlovskort

Hultsfreds kommun tackar ja till Kalmar länstrafiks erbjudande om sommarlovsbiljetter till skolungdomarna i kommunen. Kravet är att man har ett sommarjobb och betalar 200 kronor för kortet som gäller buss- och tågresor under hela sommarlovet. Foto: MostPhotos

Sommarjobb ett krav för att ungdomar ska erbjudas sommarlovskort

Hultsfreds kommun antar Kalmar länstrafiks erbjudande om sommarlovsbiljetter till sina ungdomar. Det blir dock inte som det har varit tidigare i år. Nytt för i år är att man som ungdom måste ha ett sommarjobb och betala 200 kronor för att erbjudas ett sommarlovskort. 

Annons:

Kalmar länstrafiks årliga erbjudande till Hultsfreds kommun om köp av sommarlovsbiljetter behandlades på gårdagens kommunstyrelsesammanträde. 

Senaste åren har alla ungdomar från årskurs sex till årskurs två på gymnasiet fått möjlighet till kostnadsfria resor med buss och tåg i Kalmar län. 

I år tänker politiken annorlunda. Det beslut som kommunstyrelsen har fattat och föreslagit fullmäktige att anta är att satsa 500 000 kronor. 

"Får själv betala 200 kronor"

Nytt för i år är att man som ungdom måste ha ett sommarjobb och betala 200 kronor för att få del av ett sommarlovskort.

– Kostnaden på 500 000 kronor är uppdelad i två delar. 220 000 kronor går till biljetter för ungdomar som har sommarjobb. Tar man ett sommarjobb har man möjlighet att få ett sommarlovskort som gäller hela sommarlovet. Biljetten kostar 970 kronor. Man får själv betala 200 kronor och i övrigt står kommunen för kostnaden. Man ska via en E-tjänst registrera sig och visa att man har ett sommarjobb. Det kan vara ett enkelt intyg skrivet av arbetsgivaren som visar att man har ett sommarjobb. Det gäller från årskurs sju till årskurs två på gymnasiet, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Den andra delen är att Hultsfreds kommun gör lokala insatser för barn och ungdomar i kommunen. Här finns det 280 000 kronor att ta del av.

– Det blir som tillskott till finansiering för sommarlovsaktiviteter. Aktiviteterna är planerade, bland annat ett kollo i Virserum. I den mån man inte har full finansiering kan man nyttja dessa pengar. I övrigt kan man använda pengarna till finansiering när det gäller den nyinrättade tjänsten ”SSPF” (samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid) som ska hjälpa och stödja barn och ungdomar i vår kommun. Vi har pengar till den nyinrättade tjänsten men det behövs pengar för omkostnader, säger Lars Rosander. 

"Alla ska inte få sommarlovskort"

Hultsfreds kommun befinner sig i ett tufft ekonomiskt läge och kostnaden för att köpa sommarlovskort till alla ungdomar hade uppgått till 630 000 kronor. 

– Vi går inte med på att alla ska få sommarlovskort och tycker att vi bättre når den målgruppen vi vill nå med det här förslaget. Det är i och för sig bara 130 000 kronor i skillnad med tanke på att vi säger att det får kosta 500 000 kronor. Det är biljetter som inte används av alla och träffsäkerheten är inte så bra. Här vet vi att alla biljetter kommer nyttjas och vi har pengar till andra saker för att erbjuda ungdomarna hjälp och stöd under året, säger Rosander. 

Rosander berättar att det finns en tjänst där man som ungdom beställa sommarlovskortet i förväg och betala 200 kronor. 

– Man behöver inte betala hela summan i förskott och få pengar i efterskott utan man betalar 200 kronor och sedan tar kommunen resterande kostnad redan från början. 

Det finns ingen fullständig statistik för hur och i vilken utsträckning ungdomarna har nyttjat sommarlovskortet de senaste åren. 

– Här vet vi att det är ungdomar som behöver det för att komma till sommarjobbet och vi tycker att det är bättre träffsäkerhet samtidigt som vi har pengar kvar till andra aktiviteter för våra ungdomar.

Hultsfreds kommun räknar med att det kommer bli runt 300 ansökningar från ungdomar. 

– Alla som har sommarjobb och vill ha ett sommarlovskort kommer få det. Man ska kunna visa upp att man har ett sommarjobb. 

S kom med motförslag

Gymnasieeleverna har tagit strid för kostnadsfria buss- och tågresor i sommar och stöttas av Socialdemokraterna.

Oppositionsrådet Alexandra Svensson (S) presenterade ett annat förslag när frågan var uppe för diskussion i kommunstyrelsen.

– Vi vill att alla ungdomar ska få ansöka om sommarlovskortet. Anledningen till att vi vill att alla ska få sommarlovskortet är för att eleverna i årskurs sex, sju och åtta inte kommer sommarjobba i år. Med det här förslaget får de inte möjligheten att resa fritt i länet. Vi gav ett annat förslag som inte begränsade ungdomarna lika mycket, men det blev det inte, säger Alexandra Svensson. 

En namninsamling med flera hundra underskrifter från elever på högstadiet och gymnasiet överlämnades till Lars Rosander under allmänhetens frågestund i april. 

– Ungdomarna är väldigt på. Det är ungefär 590 underskrifter som har kommit in om att de vill att alla ska ha möjlighet till sommarlovsbiljett i år, säger Alexandra Svensson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: