Annons:

Sök
Britt Wahlman från Vederhult vidare till SM i ostkakebakning

På onsdagskvällen avgjordes en av tre kvaltävlingar i ostkakebakning i Småland hos Axelssons i Aby. Här studerar juryn de nio deltagarnas ostkakor. Foto: Privat

Britt Wahlman från Vederhult vidare till SM i ostkakebakning

Det tävlades i ostkaka i Småland på onsdagskvällen. Det var kvaltävling på platser, en i varje län, och en av tävlingarna arrangerades hos Axelssons i Aby.
– Det är fantastiskt att traditionen med att baka ostkaka bevaras, säger Elisabeth Axelsson.

Ostkakans vänner bildades 2003 och arrangerar ett ostkake-SM varje år.

I onsdags avgjordes kvaltävlingarna till SM-finalen i alla tre län i Småland (Kalmar, Kronoberg och Jönköping).

Kalmar läns deltävling arrangerades med nio deltagare hos Axelssons i Aby och Elisabeth Axelsson på Axelssons i Aby berättar att en jury bedömde de nio ostkakorna som redan var bakade och förda till platsen för bedömning.

Tio personer går till finalen

Efter att ostkakorna varit inne i ugnen i en halvtimme var det upp till juryn att bedöma ostkakorna utifrån utseende, konsistens och smak.

Juryn bestod av Elisaberth Johansson, Pelle Lindström, Andrzej Róg.

Finalen i ostkakebakning arrangeras andra lördagen i november på Asa Herrgård i Lammhults kommun.

Tio ostkakebakare gör där upp om vem som gör den allra bästa ostkakan.

Från deltävlingen i Kalmar län gick en person från Hultsfreds kommun vidare, nämligen Britt Wahlman från Vederhult utanför Vena. Även Elisabeth Magnusson, Kvillsfors, och Carina Ståhlgren, Korsberga, kvalificerade sig för den stora finalen.

– Att göra ostkaka är en gammal småländsk tradition och då är det extra roligt att den bevaras. Det var inte bara pensionärer som var med, en av finalisterna (Carina) är i 35-årsåldern, säger Elisabeth Axelsson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: