Annons:

Sök

Annons:

  • Pilotprojekt har gett anställda en utbildning –

    Mayada Nayef Saeed, Shaani Abdulkadir Hilowle, Ahlam Abdulmwla, Filimon Zrae, Rana Alshoura, Khaled Khalaf, Semrawit Taeme, Aymen Kareem Abdulhassan, Harina Tekle, Senait Weldu Teklehaimanot och Rut Gebrehana. Foto: Lotta Madestam

  • Pilotprojekt har gett anställda en utbildning –

    "Jag är så tacksam för chansen jag fått", sa Ahlam Abdulmwla, som jobbar på äldreboendet i Vena, under examensfirandet. Foto: Lotta Madestam

  • Pilotprojekt har gett anställda en utbildning –

    Falak Khalil, Abdulrahman Khalil, Eden Tsegay, Mulue Mesgen, Carmen Vladila, Nashwan Abdallah Mughir och Nour Alhasan har gått reguljär utbildning.

  • Pilotprojekt har gett anställda en utbildning –
  • Pilotprojekt har gett anställda en utbildning –

Pilotprojekt har gett anställda en utbildning – "Så tacksam för chansen"

Pilotprojektet är i mål. Hultsfreds kommuns första lärlingar inom vård och omsorg har tagit sin undersköterskeexamen.
– Jag är så tacksam för chansen jag fått, säger Ahlam Abdulmwla, som jobbar på äldreboendet i Vena.

Annons:

Det var elva mycket glada och förväntansfulla undersköterskor som fick vara med om den speciella dag det är när man tar sin examen.

Själva firandet var förlagt till Hultsfreds Folkets park där huvudpersonerna fick fira tillsammans med lärare, rektorer, mentorer och politiker.

Utbildat anställda utan utbildning

Examen är ett resultat av ett pilotsamarbete. I januari 2022 gick Hultsfreds kommun och Lärcenter samman för att utbilda en grupp anställda som saknade utbildning inom vården.

Elva personer handplockades för den fina möjligheten att studera som lärling, där kurser inom vård och omsorg även kombinerats med studier i svenska för att stärka både individen och arbetslaget.

– Det var personer som cheferna trodde på och kände att man ville satsa på. Många hade lång väg att gå med språket och alla hade inte jobbat så länge. Nu är inte alla helt färdiga, men de har fått enormt mycket mer kunskap än de hade från början, säger Ulrika Larsson, som har varit engagerad i projektet från början till slut i sin roll som verksamhetschef på socialförvaltningen.

Nöjd med samarbetet

Hon är mycket nöjd med samarbetet som gör att de nyexaminerade undersköterskorna nu är redo att ta nästa steg i livet och kan ansöka om sin skyddade yrkestitel och söka jobb som undersköterska.

– Eleverna har studerat på heltid, där de haft 70 procent APL, arbetsplatsförlagt lärande, och resten av tiden har varit förlagd på skolan. Vi har sett hur eleverna utvecklats under den här tiden och vi ser fram emot att ha dem som personal inom våra verksamheter, säger Ulrika Larsson.

Hur vill du summera det här pilotprojektet?

– Det är väl helt fantastiskt att vi har elva stycken som började med jättelite kunskap, som nu, i det närmaste alla, är färdiga undersköterskor.

Kommer ni ge fler outbildade anställda den här chansen?

– Inte i kommunens regi, det här var ett projekt vi ville testa, däremot kanske skolan går vidare med det lärlingsupplägget, där man lägger med APL på arbetsplatsen, för det blir mer synkat med vad det är vi som arbetsgivare behöver, säger Ulrika Larsson.

Tacksam för chansen

Ahlam Abdulmwla från Hultsfred är en av de som tagit sin examen. Hon började jobba inom Hultsfreds kommun 2020 och har gått via vikariat, introduktionsjobb och nystartjobb – till att nu vara färdigutbildad.

– Jag har fått fast anställning på äldreboendet i Vena. Jag är mycket glad och tacksam över mina lärare och mentor och att chefen gav mig den här chansen.

Ahlam Abdulmwla kommer ursprungligen från Syrien, där hon var hemmafru.

– Jag visste ingenting om yrket innan jag började, det här har utvecklat mig mycket från det att jag började jobba till nu.

Vid avslutningen deltog också tio elever som läst till undersköterska traditionellt under ett och ett halvt år, varav två tagit gymnasieexamen samtidigt.

– Till hösten kommer vi köra en valideringsutbildning för dem som jobbat inom vården, där vi bygger på med de kurser de saknar, säger Monica af Ekestam, utbildningsmäklare på Hultsfred Lärcenter.

”Är inspirerande”

Aina Kalle är rektor på Hultsfred Lärcenter och även hon var jättenöjd sedan pilotsamarbetet gått i mål – och att det visade sig ha gått så bra.

– Det är inspirerande att de nu får sina utbildningsintyg som bevis på att de har genomfört utbildningen, sa hon i en kommentar.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: