Annons:

Sök
EFTER SKANDALSCENERNA – NU STÄNGS VÄGEN AV

Stopp för privata bilar i kortegen. På studentdagen stängs den traditionella kortegevägen i centrum av för all annan trafik än flaken. Det är en ny säkerhetsåtgärd i Hultsfred. Foto: Lotta Madestam/Arkivbild

EFTER SKANDALSCENERNA – NU STÄNGS VÄGEN AV

Ökad olycksrisk och växande problem med firande i privata bilar har lett till att Västra Långgatan i Hultsfreds centrum stängs av på studentdagen.
– Den kommer bara vara öppen för kortegen, säger kommunpolis Ketty Bengtsson, vars vision är att hon ska leda tåget i målad polisbil.

Annons:

Det har varit ett bekymmer tidigare att privata bilar kört i kortegen där släkt och vänner firar med sin student.

– Vi har sett obältade barn och vuxna i bilarna och folk som hänger ut genom fönstren. Det är absolut inte okej med tanke på skaderisken, säger Ketty Bengtsson, kommunpolis i Hultsfred.

Stänger av vägar för första gången

Så på fredag vidtas en säkerhetsåtgärd. För första gången stängs den traditionella kortegevägen i Hultsfreds centrum av för all trafik, bortsett från fordon med studentflak.

– Det är för att man sett en fara i att folk ska skada sig. Vi har känt att det är den här åtgärden man behöver ta till. Vi ser en olycksrisk för de i bilarna, men det är också fullt med folk som kantar vägen som också kan drabbas av det här. Det är studenternas lyckligaste stund, den ska vara fantastisk, inte framkalla fara. 

Kommer vara på plats

Ketty Bengtsson kommer personligen att vara på plats, visionen är att hon ska leda tåget i målad polisbil. Personal från gymnasiet sköter in- och utsläpp av fordon till det avspärrade området, så inga obehöriga tar sig in.

– Jag förstår att folk vill fira, men just kortegen är till för studenterna som har dispens att stå obältade på flaken. Vi vill att det ska bli en så bra och trevlig stund som möjligt och ingen fara för någon annan, säger Ketty Bengtsson som besökt avgångsklasserna för att berätta om nyheten, så eleverna kan ta med sig informationen hem till släkt och vänner.

– Det blir alltid en stor folkfest och vi firar på olika sätt, men stunden är studenternas, så får man fira med släkt och vänner senare, tillägger Ketty Bengtsson som understryker att både vuxna och barn ska vara bältade, att små barn ska sitta i avsedda bilbältesstol och att inga lösa föremål får hänga utanför bilfönstren.

 Räknar ni med att det kan bli kritik mot beslutet?

– Nej, jag tänker och hoppas att det bara blir positiva reaktioner för allmänheten och skolan har sett att det varit farligt. Det har funnits en oro för dagen och den här kortegen, så jag tänker att det bara blir positiva reaktioner.

– Sedan blir det ju en störning i trafiken, man kommer att behöva ta andra vägar medan det är avstängt, men jag hoppas att folk har förståelse för det, för det är en så begränsad tid.

"Innan det händer något"

Vägen som berörs är Västra Långgatan, mellan Hagadalsgatan och Koppargatan vid polishuset, som stängs av klockan 15.00-16.30 på fredag.

– Det är där allt folk står och det har körts lite friskt de sista åren, så det här är ett sätt att bara få kortegefordon på den här vägen, säger Mikael Nilsson, avdelningschef på ÖSK, Östra Smålands kommunalteknikförbund.

Det är som sagt de privata bilarna, som åkt fram och tillbaka de sista åren, som ÖSK och gymnasiet vill få bort.

– Det här är ett test, vi vill göra något annorlunda innan det händer en olycka. 

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: