Annons:

Sök

Annons:

  • Önskemål kan komma att uppfyllas –

    Kaiza Larsson är ordförande i Kommunal som inlett diskussioner med Hultsfreds kommun kring att undanta personliga assistenter, så de kan fortsätta jobba dygnspass. Foto: Lotta Madestam

  • Önskemål kan komma att uppfyllas –

    Elin Wainebro, Bernth Johansson och Linda Berteau kämpar för att personliga assistenter ska få gå tillbaka till dygnspass. Foto: Lotta Madestam

Önskemål kan komma att uppfyllas – "Blir en osäker väntan"

Personliga assistenter hoppas få sin önskan uppfylld, så de får återgå till dygnspass. Diskussioner pågår mellan facket och arbetsgivaren.
– Nu får vi ha en osäker väntan över sommaren som kommer att vara påfrestande för personalen, säger Linda Berteau, en av de berörda.

Annons:

Det är en stor önskan bland kommunens personliga assistenter att få gå tillbaka till dygnspass.Nu finns en öppning för att göra undantag från den nya arbetstidsregeln som började gälla i februari – även om det är lång väg dit.

– Vi har pratat med medlemmarna och vi har en dialog med verksamhetschefen, där vi pratat om möjligheten till det, bekräftar Kaiza Larsson, ordförande i fackförbundet Kommunal Hultsfred-Högsby.

Alla möjligheter ska uttömmas

Medlemmarna hoppas att undantag ska komma att MBL-förhandlas.

– Då måste vi lyssna till det, men så här långt vet vi inte om det är möjligt, det styrs av verksamheten. Även om personalen vill det här är det faktiskt verksamheten enligt lagar som styr om det behövs eller inte. Man ska uttömma alla resurser och ha testat alla möjligheter innan det är en sista utväg att sätta in 24 timmar, säger Kaiza Larsson som fått till sig att medlemmarna tycker det är svårt att planera sitt arbete utefter brukarens behov när de har kortare arbetspass.

– Vilket de menar försvårar arbetet och glädjen över att utföra bland annat aktiviteter när personal behöver byta av mitt i en aktivitet eller resa, tillägger Kaiza Larsson.

Kan du som ordförande se att det finns ett behov av att göra förändringar till hur det var tidigare?

– Medlemmarna tycker att de är på arbetet jämt, det blir fler arbetspass när man inte jobbar dygn. En del kanske har en bit att åka till arbetet, så det blir fler dagar att pendla, så det är klart att det påverkar med fritid och att hinna med sitt övriga liv. Känner man då att man alltid är på arbetsplatsen, så påverkar det kanske även hur man arbetar. 

– Det tycker jag cheferna ska lyssna på. Får man möjlighet att påverka, inom de ramar som finns förstås, och man gör medarbetarna delaktiga, då får man oftast nöjdare medarbetare. Här har man kanske något att jobba på.

Men så har ju många det, som jobbar heltid och kanske pendlar. Vad är det som gör att just den här yrkesgruppen skulle ha svårare att följa lagkravet?

– Tyvärr är det så att när man jobbar som personlig assistent jobbar man fler timmar, eftersom sovande jourtimmar inte räknas med, så de jobbar betydligt fler timmar i månaden än andra yrkeskategorier.

Vad tror du om förutsättningarna att ni ska komma så långt som till en MBL-förhandling?

– Jag fick ett besked i fredags av verksamhetschefen att de förbereder inför en MBL-förhandling om 24-timmars, men ett beslut om undantag ska också godkännas av kommunfullmäktige innan en ansökan kan skickas vidare till SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Välkomnas av de anställda

Att frågan kommit upp på bordet välkomnas av de personliga assistenterna, som ser en fara i att förbjudna dygnspass ska orsaka både sjukskrivningar, personalbrist och oro hos brukarna.

– Det positiva är att jag känner att vi får stöd från vår arbetsgivare och att vår nya chef har ett stort engagemang för frågan. Så nu i dag känner jag att vi får stöd i detta och att förhoppningsvis kommer det att ordna sig, säger Linda Berteau, en av de engagerade.

Hon hade dock hoppats att kommunen skulle ha tagit tag i problemet tidigare.

– På senaste mötet med verksamhetschefen var vår förhoppning att få höra att vi typ ”nästan var i hamn med frågan”, men så blev det inte. Nu får vi ha en osäker väntan över sommaren som kommer att vara påfrestande för personalen och ytterligare personal påpekade att de kanske behöver gå ner i arbetstid för att orka.

"Blir inte alltid till det bästa"

Ulrika Larsson är verksamhetschef för vård och omsorg.

– Vi kan se att det är lite dubbelt för oss som arbetsgivare. Regeln kom egentligen till för att det skulle bli bättre för personal och bättre återhämtning, men vi kan se att det inte alltid blir så.

Hon bekräftar att det är svårt med schemaläggning och att få det att fungera på ett bra sätt.

– Vi har en del brukare som reagerar på att det byter personal oftare och vi ser att det blir negativt vid aktiviteter, när det ska bytas personal mitt i. Så vi ser inte alltid att det är till det bästa för varken vår personal eller brukare.

Hoppas komma fram till något bra 

Om frågan vandrar hela vägen till SKR och det blir godkänt att göra avsteg gäller det i så fall ett år i taget.

Vi tänker inte göra avsteg generellt för alla och varje dag, utan vi vill fortsätta att bemanna med dygnspass vid vissa tillfällen exempelvis om brukaren vill åka iväg på helgen, säger Ulrika Larsson och fortsätter:

– Kommunal och SKR har i alla fall öppnat upp för att kunna göra avsteg för LSS-verksamhet och andra som jobbar jour, så diskussionerna går vidare. Vi hoppas vi ska komma framåt och komma fram till något bra.

 

Här kan du läsa tidigare artiklar om assistenternas oro.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: