Det uppges vara mycket ovanligt att socialnämnden gör anmälningar till IVO. Nu har det hänt sedan en medarbetare lämnat en vårdtagare i duschen. Foto: Lotta Madestam
Det var i april som en medarbetare på ett gruppboende enligt LSS lämnade en person ensam i duschen.
"I Lex Sarah-utredningen kommer det fram att personen blev helt utelämnad och det var inte möjligt för den enskilde att förmedla sig eller ta sig från platsen för egen maskin. Bedömningen är att personal har brustit i bemötande, lämnat den enskilde i duschen utan att den enskilde har kunnat tillkalla på hjälp, komma åt sina hjälpmedel eller sitt larm", står det i anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
– Det har inte hänt på länge att det varit ett så graderande fall att vi gjort en anmälan till IVO, utan tidigare när vi upprättat en Lex Sarah-rapport har vi tyckt att vi kan lösa det själva, så det här är mycket ovanligt, säger Jonny Bengtsson som inte kan minnas när det hände senast.
– Vår vårdtagare var rädd för att mista livet, så rädd blev hen. Det är graderande nog, så vill vi inte ha det mer, tillägger han.
Går det att säga något om varför vårdtagaren lämnades?
– För att riskera att utelämna allt för mycket vill vi bara tala om att vi gjort en anmälan till IVO, så får de bedöma om det vi föreslår göra är tillräckligt. Det viktigaste med anmälan är att vi ska lära oss av det, så det inte händer igen.
Vad vidtar ni för åtgärder i verksamheten för att det inte ska hända igen?
– Vi behöver tala om vilka rutiner och värdegrunder vi har och varför vi är på jobbet, alla sådana beslut om människans värde måste vi ånyo poängtera. Inte bara mot den här arbetsplatsen och den här personen. För många är det här en färskvara, värdegrundsfrågorna behöver nog återupprepas, säger Jonny Bengtsson.
Enligt anmälan har en handlingsplan tagits fram kring den enskilde och hur det ska göras kring personen för att alla ska göra lika och hur det ska bli tryggt för den enskilde.
Ser du någon risk att förtroendet för kommunen som vårdgivare minskar i och med den här händelsen?
– Det hoppas jag verkligen inte, och jag tror inte det heller egentligen. Vi har många vårdtagare och vi är många vårdgivare. Det slirar ibland tyvärr. Kanske inte så mycket som i det här fallet. Men nej, jag tror inte det raserar något förtroende för kommunen.
– Jag skulle nog tro att det höga förtroendet hålls vid liv i och med att vi rapporterar och anmäler sådana här saker, tillägger Conny Daag, (M) förste vice ordförande.
"Vidtagit arbetsrättsliga åtgärder"
Ulrika Larsson är verksamhetschef inom vård och omsorg och kommenterar det hela så här:
– Vi som arbetsgivare är skyldig att anmäla till IVO när det finns allvarliga missförhållanden, eller risk för det. Här ser vi att det kunde ha lett till risk för brukaren, därför har vi valt att anmäla. När det gäller personalen så har vi vidtagit arbetsrättsliga åtgärder.
Kan du precisera vad det innebär i det här fallet?
– Nej, det kan jag inte göra tyvärr.