Annons:

Sök

Annons:

  • Bortom räddning – då avvecklas Stegen:

    Stegens verksamhet är bortom räddning. Politikerna klubbade igenom en nedläggning. Foto: Lotta Madestam

  • Bortom räddning – då avvecklas Stegen:

    S och V har värnat Stegen. Nu känner man sig enligt oppositionsrådet Alexandra Svensson lite lurade att nedläggningen är ett faktum. Foto: Privat

  • Bortom räddning – då avvecklas Stegen:

    Robert Andersson, sektionschef Arbete och integration, har påbörjat processen. Foto: Privat

Bortom räddning – då avvecklas Stegen: "Blivit lite lurade"

Stegen kommer att läggas ner. Verksamheten är bortom räddning. Socialdemokraterna känner sig dock förda bakom ljuset.
– Hade vi vetat att beslut skulle tas hade vi protesterat, säger oppositionsrådet Alexandra Svensson.

Annons:

Beslutet har klubbats av politikerna. Utöver att en välbesökt och uppskattad loppisbutik och tjänster till pensionärer försvinner berörs ett 20-tal människor, som det ser ut i dagsläget. Fyra anställda, sedan en fått annat jobb, och ett 15-tal deltagare.

– Det är en väldigt blandad målgrupp av människor som kanske börjar sin resa in i eller tillbaka till arbetslivet. Det kan vara ungdomar som inte klarat skolan eller personer som varit utförsäkrade som behöver arbetsträna sig tillbaka till arbete, det kan ha funnits en missbruksproblematik och det är utrikesfödda som behöver träna språket, säger Robert Andersson, sektionschef för Arbete och integration som Stegen går under.

Vad händer med deltagarna nu?

– Tills vidare har man sin placering på Stegen som är en del i vår verktygslåda. Vi behöver titta på annan verksamhet för de här individerna. Vi har fortfarande samma uppdrag att de om möjligt ska komma tillbaka till arbetslivet. Så det kommer vi kika på under hösten, vad som blir nästa steg för de deltagare som är där.

Processen påbörjad

Nu är man i fasen som innebär kommunikation och förhandling med fackförbunden. Den processen är påbörjad. 

– Innan det är förhandlat kan vi inte genomföra nedläggningen, så vi har inte satt något datum för när verksamheten upphör. Jag tänker att förutsättningarna gäller för budget 2025, så vi ska driva verksamhet hela det här året åtminstone. Det ger oss också lite tid att planera för deltagarna, säger Robert Andersson.

”Gör hela saken lite knepigare”

En medarbetare har som sagt fått annat jobb, så det är fyra personer som är aktuella för varsel om uppsägning som det ser ut nu.

– Jag har sagt till mina anställda att hittar de annat arbete ska vi som arbetsgivare vara så flexibel som möjligt. Eftersom inte tjänsterna kommer finnas kvar är det naturligt att man ser sig om efter annat.

Kan ni lova dem en annan anställning inom kommunen?

– Nej, vi kan inte lova, men det ligger i både lag och avtal att vi ska försöka hitta annan tjänst. Men jag vet ju också att det inte bara är den här verksamheten som skär ner, det gör hela saken lite knepigare.

Utredning görs – men efter beslutet

Kommunen räknar med att nedläggningen ska ge en besparing på cirka tre miljoner kronor.

Socialnämnden har beställt en utredning av förvaltningen som ska visa vad en avveckling innebär – men den görs efter att beslutet fattats.

– Vi får rannsaka oss själva, att vi var otydliga och inte bestämde ett datum för när utredningen skulle vara klar, säger Jonny Bengtsson, (S) andre vice ordförande i socialnämnden.

Oro för att kostnader flyttas

Alexandra Svensson har bland annat lyft sin farhåga att kostnaderna bara flyttas någon annanstans, att det därför inte skulle bli en besparing i längden. Bland annat blir HKIAB utan hyresintäkter för den 1 835 kvadratmeter stora lokalen, varav butiken står för 700.

– Hittar de en annan hyresgäst blir det en besparing, inte annars, säger Robert Andersson, som kan förstå reaktionen.

– Men jag tänker också att det ligger i fastighetsägarens intresse att få lokalen uthyrd och få en intäkt, så jag tänker att de jobbar på det.

Hur vill du kommentera att utredningen görs först efter att beslutet är fattat?

– Beslutet om nedläggning är egentligen ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Vi har redan tittat på vilka risker det medför, och det medför absolut risker. Jag hade så klart velat driva verksamheten vidare, men det är en ekonomisk situation som påkallar detta.

– Men det är väl bra att politiken vill ha ytterligare underlag och ett förtydligande, det får de gärna. Som tjänsteman är jag ålagd att skära ner, då måste jag göra ett val och jag tycker att alla alternativ som innebär att jag har färre verktyg att använda har negativa konsekvenser, givetvis.

Känner sig lurade

Fullmäktige klubbade nyligen igenom en besparing på 26 miljoner kronor nästa år. Ett beslut som omfattade en besparing på 12,9 miljoner kronor för socialnämnden. I och med det sparade politikerna också bort Stegen. 

S och V har hela tiden varit emot att verksamheten läggs ner. Och nu står man lite undrande över hur beslutet gick till.

– Hela det här känns väldigt märkligt. Vi har diskuterat det här inom Socialdemokraterna. Antingen har vi fått fel information eller så har man ”gömt” det eller så känner vi att vi blivit lite lurade, säger Alexandra Svensson.

Hur har ni i partiet uppfattat det?

– Att fullmäktige tog ett beslut om en total summa och verksamhet och att det nu är upp till nämnderna att besluta specifikt hur pengarna ska sparas. Att Stegen bara var ett besparingsförslag som många andra, inte att det klubbades igenom. Vi och flera med oss trodde att man går in mer på detalj och tar besluten.

Enligt Alexandra Svensson fick hon och partikollegorna till sig innan att ett besparingsbeslut för Stegen inte skulle komma upp på mötet.

– Därför gjorde vi inget väsen av oss i den här frågan. Hade vi vetat att ett budgetbeslut innefattar även Stegen hade vi protesterat.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: