Simon Josefsson är en av rekordmånga som slutfört sin gymnasieexamen den här våren på Hultsfred Lärcenter. "Jag vill ha alternativet att plugga vidare", säger han.
Foto: Privat
Han är en av tolv som tagit sin gymnasieexamen under våren, där alla haft sina egna specifika mål för att studera och få sin examen.
Det är samtidigt rekordmånga, vilket enhetschef Linda Ungsäter förstås tycker är jätteroligt.
– Det är helt fantastiskt och man ser också hur de studerande växer när de får sitt diplom i handen och nu kan söka vidare eller söka jobb med sin examen.
"Störde mig något otroligt"
Några har haft som mål att bli behöriga till högre utbildning, de kan nu söka vidare till högskola eller universitet.
Just det är anledningen till att Simon Josefsson började studera.
– Jag har alltid vetat att jag vill studera vidare efter gymnasiet, men det störde mig något otroligt att jag inte hade en gymnasieexamen.
Vad fick dig att ta tag i det i vuxen ålder?
– Jag vill ha det alternativet. Jag har ännu inte bestämt vad jag vill plugga, vet bara att jag vill det någon gång. Så jag ville ha alternativet när jag vill och känner att det är dags.
Andra mål med examen
Andra har haft som mål att lättare få jobb med en gymnasieexamen och ytterligare några har velat få behörighet för sitt yrke mot exempelvis undersköterska eller elektriker. Med sin gymnasieexamen i hamn kan de sedan få fast tjänst och de hamnar också i en högre lönekategori.
Oavsett mål har målmedvetenheten varit en röd tråd för de här personerna, enligt Linda, och det är med målet i sikte som de har lyckats hela vägen fram.
– Det är en stor glädje efter att de kämpat hårt, säger Linda Ungsäter. Många har kanske bara haft en kurs kvar, medan andra haft en betydligt längre resa där man kanske bara läst grundskolan och nu gör klar sin gymnasieexamen.
– Vi är så otroligt stolta över dem och det arbete som lärarna gör tillsammans med studerande. Det är jättehärligt att få se, säger hon.
Fler redo för arbetslivet
Till sommaren har även 44 personer avslutat sina yrkesutbildningar och är redo för arbetslivet. Det är undersköterskor, redovisningsekonomer, gjuterioperatörer och yrkesförare som nu har sin examen.
– Vi startar inte utbildningar utan att vi har en tät dialog med våra arbetsgivare, för vi vill ju att alla som studerar hos oss ska ha möjlighet och förutsättningar att gå ut i arbete. Det är liksom hela grunden, sedan händer ju saker i människors liv som varken de eller vi kan påverka, och konjunkturen påverkar ju också snabbt. Därför har vi ganska korta utbildningar, så vi ändå ser att möjligheten finns, säger Linda Ungsäter.
Utöver det har Lärcenter hållit kortare kurser: introduktion psykisk ohälsa inom LSS, socialrätt och ledarskap där man haft sammanlagt 49 personer som berikat sig själva, vilket gynnar arbetsgivare och kommuninvånare.
Hultsfred Lärcenter har ett samverkansavtal mellan Vimmerby lärcenter och Komvux Västervik. Det innebär att det är fritt sök till utbildningarna inom dessa kommuner.
– Vi ser Vimmerby som vårt naturliga utbildnings- och arbetsmarknadsområde. Vi har en hel del studerande från Vimmerby och många pendlar mellan kommunerna, säger Ingegerd Alatalo, marknadsförare.