Annons:

Sök

Annons:

  • ENTREPRENÖREN LURADE BOSTADSBOLAGET –

    "Vi känner oss lurade av entreprenören. För oss är det ett sorgesamt ärende", säger Mikael Pettersson om rivningen av Bastugatan i Virserum. Foto: Lotta Madestam/Privat

  • ENTREPRENÖREN LURADE BOSTADSBOLAGET –

    Arbetsmiljöverket beslutade om omedelbart förbud, sedan det upptäckts att personal arbetade utan personlig fallskyddsutrustning med risk för att falla 9-10 meter. Entreprenören krävs nu på drygt 43 600 kronor i sanktionsavgift. Foto: Arbetsmiljöverket

  • ENTREPRENÖREN LURADE BOSTADSBOLAGET –

    Entreprenören Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB har gått i konkurs. Mikael Pettersson ser en risk att det kan betyda en högre slutnota för bostadsbolaget. Foto: Lotta Madestam

ENTREPRENÖREN LURADE BOSTADSBOLAGET – "ETT SORGESAMT ÄRENDE"

Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB bröt mot lagen vid rivningen av Bastugatan i Virserum. Nu har företaget gått i konkurs, vilket riskerar höja kommunens slutnota.
– Vi kommer varna andra företag och bostadsbolag, säger fastighetschef Mikael Pettersson, som hoppas ägaren får näringsförbud.

Annons:

Rivningsprojektet på Bastugatan 6-28 eller Väduren 4 och 5 som fastigheterna heter, har kantats av lagöverträdelser och problem.

Det kan vår tidning avslöja sedan vi tagit del av handlingar från Arbetsmiljöverket.

– Vi känner oss lurade av entreprenören. För oss är det ett sorgesamt ärende, säger Mikael Pettersson.

Krävs på sanktionsavgifter 

Arbetsmiljöverkets handlingar visar flertalet brister: asbest har rivits utan sökt tillstånd, utförarna har saknat de utbildningsintyg som krävs, det har använts grävmaskiner med brister och det har saknats både fallskydd och personlig fallskyddsutrustning. 

Vid två tillfällen stoppades arbetet. Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB och underentreprenören GITAB Riv & sanering AB har även krävts på 43 600 respektive 42 100 kronor i sanktionsavgift för underlåtenhet att se till att fallskydd finns vid takarbete och rivning av asbest utan tillstånd.

Priset en varningsklocka 

Upphandlingen lockade 13 företag bland annat Jonssons Entreprenad i Virserum AB att lämna anbud som låg på mellan 2,9 och 12,6 miljoner kronor där Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB med säte i Ludvika var billigast.

– Vi har att följa Lagen om offentlig upphandling, LOU, så där har vi ingenting att välja på om de inte diskvalificeras, förklarar Mikael Pettersson.

Folk med kunskap i branschen som vår tidning talat med menar att redan företagets anbud borde varit en varningsklocka, att ett så stort rivningsarbete inte går att genomföra till det priset.

– Det är väldigt svårt för oss att diskvalificera någon för att de ligger X antal procent under i pris. Vi jobbar mycket så för övrigt när det gäller exempelvis timpriser på hantverkare. Man vet att det inte går runt, men vad ska man säga om någon vill prisa in sig för att börja jobba här i kommunen. Det är svårt.

Gjorde ni någon bakgrundskoll av företaget innan arbetet gick i gång på Bastugatan?

– I LOU finns vilka bakgrundskoller vi ska göra, så de inte har skatteskulder, att de har tillräckligt bra ekonomisk ställning och andra sådana uteslutningsgrunder. Även Upphandlingscentralen i Västervik gör den här ekonomiska kollen åt oss, säger Mikael Pettersson och tillägger:

– Tänk om de hade kunnat stå med på en ”svartlista”, men då ska man ändå ställa sig frågan om det är tillräckligt grovt för att vara av uteslutande grad.

Gått i konkurs

Arbetsmiljöverket har 81 handlingar kopplade till Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB, varav ett tiotal berör Bastugatan.

Nu har Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB gått i konkurs på egen begäran. Den registrerades av Falu Tingsrätt i maj.

Det drabbar även AB Hultsfreds Bostäder eftersom man inte är helt färdiga i Virserum.

– Vi kan inte gå in och göra allt färdigt utan att vi vet om konkursförvaltaren faktiskt tar på sig några av de uppdragen.

Vad ser du för risker med det?

– Risken är att det inte finns några pengar kvar i bolaget och att vi inte kan få ut någon ersättning för det som inte är klart – och då måste vi ju på egen hand ta bort asfaltshögar, rätta till om det är några fel på markytorna etcetera. Sådana saker som kan finnas kvar som besiktningsanmärkningar. 

– Då kan det bli dyrare för oss om vi ska ta in en ny, någon som bara gör smågrejer blir ofta dyrare än att man har det med i själva upphandlingen och hela anbudet.

”Försökte slingra sig ur det”

Med anledning av konkursen har slutbesiktningen inte gått att genomföra.

– När motparten inte kommer är det svårt, då kan man inte ha slutbesiktning utan vi får avsluta ärenden ändå på något sätt. Men det är mycket dokument som ska in till miljö- och bygg, som ska kunna ge oss slutbeviset, säger Mikael Pettersson.

Vad tänker du kring att det blev som det blev med entreprenören?

– De var så pass oärliga vid oss att varje gång vi påpekade någonting försökte de att slingra sig ur det. Det var allt ifrån ny personal och pappaledig till att en anhörig uppgavs ligga för döden. De vägrade prata med oss, de kunde gå en vecka utan svar och då går tiden.

Har ni lärt er något på det?

– Vi har lärt oss att det är bättre att jobba med de som är kända av oss sedan tidigare, men samtidigt är det ekonomin som styr. Vi kan inte lägga överpriser heller. Vi har också pratat om hur vi själva måste agera om vi råkar ut för liknande situationer igen, så att vi är mer observanta. Det är vår lärdom att vi kommer vara ännu mer på tårna, när företag uppför sig på liknande sätt. 

”Önskar att de får näringsförbud”

Nu har ägaren startat ett nytt företag med annat namn.

– Nu gäller det att akta sig för de här specifika personerna. Det är en sak att gå i konkurs, det kan vilket bolag som helst göra och sedan starta upp igen och det är ärligt. Men när vi nu vet att de har brustit i både ärlighet och lagstiftning då hade jag önskat i stället att de får näringsförbud, och inte får vara delaktiga i ägandet av bolag, säger Mikael Pettersson. 

Nu står kommunen i begrepp att hjälpa andra.

– Får vi reda på något mer ska vi bidra med den kunskap vi vet om, om de personer som varit och är involverade i bolagen. Det brukar alltid finnas en uppsjö uppfinningsrika personer, som gör att de inte lägger alla möjligheter i samma bolag. Kan vi ska vi naturligtvis hjälpa andra företag eller bostadsbolag att inte hamna i samma sits som vi gjorde.

Vi har sökt Robert Mårtensson, ägare av Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB, utan resultat.

 

Här kan du också läsa kritiken mot att bristerna borde upptäckts tidigare.

Här kan du också läsa fastighetschefens svar på kritiken.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: