Annons:

Sök

Annons:

Tips om asbestrivning nonchalerades – halva huset rivet när tillstånd söktes

I december var halva Väduren 4 som innehöll 2,7 ton asbestavfall redan riven, vilket bilden bekräftar. Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB påstod dock att asbestsaneringen skulle börja först i januari, så då var ansökan inte inskickad. Foto: Privat

Tips om asbestrivning nonchalerades – halva huset rivet när tillstånd söktes

Underentreprenören sökte tillstånd för asbestrivning efter årsskiftet – då var halva huset på Bastugatan redan rivet.
Kritiska röster menar att bostadsbolaget borde upptäckt att det fanns anmärkningsvärda brister långt tidigare än man gjorde.

Annons:

I december fick Arbetsmiljöverket ett tips om att rivning av asbesthaltigt material i fönsterfogar, eternitkanaler och rörböjar pågick på Bastugatan i Virserum.

Bostadsbolagets projektledare svarade att ”Hela projektet (att riva byggnaderna) har varit ifrågasatt av flera aktörer och allmänheten och att beslutet även överklagats. Det har varit många tidningsartiklar i lokalpressen”, kan man läsa i Arbetsmiljöverkets noteringar.

Nöjde sig med telefoninspektion

Ägaren till Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB påstod att man så här långt ännu inte rivit något material som innehöll asbest – den typen av rivningsarbeten skulle påbörjas och utföras först efter nyår uppgav man.

”Ingen inspektör har möjlighet att i närtid åka till arbetsplatsen. Eventuell inspektion kan bli aktuell när föranmälan om asbestrivning skickas in eller av annan anledning. Detta ärende avslutas”, skriver Arbetsmiljöverket som nöjde sig med en telefoninspektion.

– Om jag minns rätt var det precis innan jul och då gjorde vi bedömningen att vi inte hade tid att åka dit där och då, utan skulle ta det vid ett senare tillfälle eftersom det var ett projekt som skulle pågå ganska länge, säger Sinisa Vukovac, arbetsmiljöinspektör.

Halva fastigheten redan riven

Då var halva Bastugatan 12-28, eller Väduren 4 som fastigheten hette, redan riven. Det visar bilder som Dagens Hultsfred publicerade i december. De bilderna säger sig Arbetsmiljöverket inte fått.

Vid den tiden var det starka reaktioner bland ortsbor i Virserum, som motsatte sig hur rivningen gick till. I synnerhet ifrågasattes bristen på sortering av avfallet, som även omfattade farligt avfall som asbest och PCB.

Känner du att ni borde gjort annorlunda med facit i hand, när arbetet påvisat flertalet brister som bryter mot lagen?

– Vi får in mängder med tips hela tiden, vi behöver sålla och åker på det vi hinner med. Det är omöjligt att hinna åka på allt vi får in, säger Sinisa Vukovac.

Full av miljöfarligt avfall

Fastigheten var full av farligt avfall och avfall som kräver speciell hantering. Det visar den rivningsbeskrivning med materialinventering som KOLAK Byggsanering i Vetlanda gjorde på uppdrag av Miljö- och byggnadsnämnden redan i slutet av 2020.

Om man bryter ut just asbesten visar inventeringen att Väduren 4 bestod av cirka 160 rörkrökar i suterrängen under hela byggnaden, 209 fönster med totalt runt 880 löpmeter fogmassa innehållande asbest och 350 löpmeter lufttrummor i eternit, det vill säga asbest blandat med cement.

”Gamla luftledningar har man rivit upp på taket och på vinden, pluggat och igenmurat i bostäderna. Det finns alltså väldigt mycket eternit inmurad i väggarna”, står det i inventeringen.

Närmare tre ton asbest

Sammanlagt 2,7 ton asbestavfall, enligt rivningsbeskrivningen som också innehåller bilder som bland annat visar hur mycket asbest det fanns i den delen som redan var riven den 22 december, när artikeln publicerades.

Kontrollbesök gjordes i början av januari. Trots att rivningsbeskrivningen är stämplad av nämnden och inventeringen visar att det var asbest i hela Väduren 4 står det i protokollet att ”Källsortering fungerar enligt rivnings- och avfallsplan vid kontroll” och "Vid kontrollbesök genomfördes även arbetsplatsbesök av miljöinspektör XX som inte hade något att anmärka på”.

Skyllde på ny personal

Först den 12 januari gjordes en första anmälan till Arbetsmiljöverket om rivning av asbest. Enligt ansökan skulle den genomföras mellan den 16 januari och 9 februari av Den rätta metoden fastighetsservice. Men istället för att använda egen personal anlitades GITAB AB som underentreprenör, som saknade tillstånd för att riva asbest, står det i Arbetsmiljöverkets faktaunderlag.

Den 1 februari fick bostadsbolaget provsvaret på ett stickprov som gjorts på mjukfog runt ett fönster som låg i sorteringshögen på upplagsplatsen. Provsvaret visade på asbest.

Följden blev att arbetet stoppades med hänvisning till att asbest inte tagits om hand på ett riktigt sätt. ”Rivningsentreprenören har stoppats för att säkerställa att allt går rätt till enligt rivningsplan”, skriver bostadsbolaget.

Missen hade enligt företaget orsakats på grund av ny personal. ”Men i dagsläget har vi en extern firma som har som sin dagliga verksamhet att arbeta med asbest som hjälper oss att säkerställa arbetsmiljön för alla som är på arbetsplatsen”, svarar Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB.

För billigt enligt folk i branschen

13 firmor lämnade anbud. Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB från Ludvika lämnade lägst anbud på 2 932 240 kronor och fick därmed riva fastigheterna Väduren 4 & 5 på Bastugatan 6-28 i Virserum.

Personer med insyn i branschen påstår att ett så pass lågt anbud vittnade om att arbetet inte skulle komma att gå rätt till.

Stoppades en andra gång

I mars stoppades rivningen igen, den här gången av Arbetsmiljöverket till följd av takarbete utan fallskydd.

– Det har blivit ett avgiftsföreläggande som vi skickat ut under våren till entreprenören och vi har också haft anmärkningar på asbestrivningen initialt där vi också har beslutat om sanktionsavgift. Det företag som hade tillstånd och uppdraget fanns inte på platsen, utan Gitab Riv & Sanering jobbade åt det företaget. Det var inte tillåtet eftersom de saknar tillstånd för att riva asbest, säger Sinisa Vukovac.

Arbetet påbörjades i november 2023 och beräknades vara klart i april 2024, dock har inte en slutbesiktning kunnat göras då entreprenören inte dök upp.

Nu är företaget försatt i konkurs, den registrerades i tingsrätten den 10 maj.

 

Här kan du också läsa om hur bostadsbolaget känner sig lurat av entreprenören. 

Här kan du också läsa fastighetschefens svar på kritiken.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: