Annons:

Sök

Annons:

  • Det har gjorts på skolgården under lovet – därför är favoriten inte klar

    Staketet har målats men linbanan har man inte kunnat göra klar med förklaringen att det saknats delar till det som beställts. Foto: Lotta Madestam

  • Det har gjorts på skolgården under lovet – därför är favoriten inte klar

    Feriearbetarna har målat dörrar och staket, bland annat till gungställningen. Foto: Lotta Madestam

  • Det har gjorts på skolgården under lovet – därför är favoriten inte klar

    Sittbänken runt ett träd uppskattas, men pedagogerna är fortsatt kritiska till att det som är trasigt tagits bort och inte ersatts. Som klätterställningar, gungor och rutschkanan. Foto: Lotta Madestam

  • Det har gjorts på skolgården under lovet – därför är favoriten inte klar

    Vårdnadshavare ifrågasatte varför bänkar var trasiga så länge. Nu har de lagats under lovet.

Det har gjorts på skolgården under lovet – därför är favoriten inte klar

När barnen kommer tillbaka till Lindblomskolan på måndag möts de av en delvis uppfräschad skolgård. Men deras älskade linbana har inte åtgärdats som planerat. Skolintendent Magdalena Fransson har svaret på varför.

Standarden på Hultsfredsskolans utemiljö har mötts av skarp kritik från vårdnadshavare som tycker kommunen låtit den förfalla. Mycket har varit trasigt och ur funktion, brädor saknats på sittbänkar och målarfärg flagnat.

Och barnens älskade linbana stängdes av på grund av nya regler den inte levde upp till.

"Känns lite konstigt" 

Nu var planen att barnen skulle kunna börja använda linbanan när höstterminen startar i nästa vecka. Men så blev det inte. Arbetet kom igång men tog stopp.

– Barn som var på sommarfritids såg när grävmaskinen kom och vi sa att ”nu är det på gång”, så det finns nog de som blir besvikna när den inte är klar, säger pedagoger på lågstadiet.

– Det känns lite konstigt att vi ska ta emot alla 485 barn på måndag och det ser ut så här, säger en annan som också vill vara anonym.

Kan förklara varför

Magdalena Fransson har svaret på varför.

– Vi påbörjade jobbet som planerat veckan efter skolavslutningen men så upptäcktes att det saknades delar till det som beställts, och de har dröjt i leveransen.

När beräknas arbetet gå i gång igen?

– Jag fick uppgifter om att reservdelarna skulle komma vecka 32, sedan har jag inte hört något mer eftersom jag haft semester. Så jag hoppas den är klar inom några veckor. Så det hänger verkligen inte på oss, vi har gjort allt vi kan för att det ska vara färdigt, men delarna rår vi inte på, tillägger Magdalena Fransson.

Rektor Jessica Landholm Andersson inflikar att datumet flyttats fram på nytt, nu är det sagt att delarna ska komma vecka 34.

Pedagogerna besvikna

Pedagogerna stöttar vårdnadshavarna i deras syn på skolgården. De är också besvikna över hur barnens lekmiljö försämrats under tid.

– Det är mycket trasigt som tagits bort och inte ersatts, som flera klätterställningar, rutschkanan, scenen och gungor. På lilla gården har vi en gunga på en dubbelställning. Den gungan gick sönder, men det kom ingen ny. Ett lekhus togs också bort, nu är det bara asfalt kvar. Nätet till en klätterställning plockades bort, nu står bara ställningen kvar. De har lovat en satsning på skolgården längre fram, men det gynnar ju inte dagens barn.

Hur går era tankar?

– Det är lite tråkigt, det känns som man kan ta bättre hand om skolan. Det är ju här barnen är hela dagarna, låt dem få ha lite fint och roligt. Man märker att många av dem inte gör någonting på rasterna, för det finns inget att göra och vi kan ju inte gå till musiklekparken på rasterna.

– Vi ser ingen satsning. Det enda är lite färg, linbanan ska lagas och så klipper de gräset. Men vad mer? Vi får inga nya lekredskap när gamla går sönder, tillägger man och blickar ut över arbetet som gjorts.

Fräschats upp under lovet

Skolgården har ändå fräschats upp under sommarlovet. Feriearbetare har satt färg på dörrar och i stort sett alla staket, bland annat det till linbanan och gungställningen. Och bänkarna har gjorts i ordning fint, lyfter pedagogerna fram.

– Det har gjorts en bänk också runt ett träd där barnen kan sitta, det är trevligt. Men det finns väldigt mycket mer att önska.

Jessica Andersson Landholm är en av tre rektorer på Lindblomskolan. Hon håller med om synpunkterna, men vill ändå understryka att man är jättetacksamma för det som gjorts under sommaren. Som målningen och att det som var trasigt tagits bort, för att det inte skulle se så tråkigt ut.

– Vår vaktmästare och sommarjobbarna har gjort ett superjobb. Det är klart att vi också önskar att vi kunde rusta upp mer och ersätta det som plockats bort. Vi håller med om att det saknas lekredskap, men det stora barnen önskar kan vi inte få till själva. 

Handlar om stora pengar

En klätterställning exempelvis kostar runt 70 000 kronor, berättar Jessica, och de pengarna har inte skolan.

– Det ska satsas på skolgården, men de medlen finns inte nu, utan så länge får vi göra det vi kan med de medel vi har. Det är så mycket bestämmelser numera också, förr kunde vi be föräldrar om hjälp med olika saker, det kan vi inte längre.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: