Annons:

Sök

Annons:

Personal varnad – lämnade vårdtagare ensam i duschen

IVO har kommit med sitt beslut sedan kommunen anmält ett allvarligt missförhållande på en gruppbostad. Foto: Lotta Madestam

Personal varnad – lämnade vårdtagare ensam i duschen

En anställd på en gruppbostad i kommunen har varnats sedan en vårdtagare lämnades ensam i duschen utan tillgång till larm och hjälpmedel. Händelsen anmäldes som ett allvarligt missförhållande till IVO, som bedömer att kommunen gjort vad den ska.

Annons:

Det var i april som händelsen utspelade sig på en gruppbostad enligt LSS. I anmälan som skickades in av socialnämnden går att läsa att en vårdtagare i behov av tillsyn dygnet runt lämnats ensam i duschen, där det inte falls tillgång till larm eller gånghjälpmedel för att kunna ta sig därifrån om det hade behövts.

"Det har inte hänt på länge att det varit ett så graderande fall att vi gjort en anmälan till IVO, utan tidigare när vi upprättat en Lex Sarah-rapport har vi tyckt att vi kan lösa det själva, så det här är mycket ovanligt", sa Jonny Bengtsson, andre vice ordförande, som en kommentar till att anmälan skickats.

Mådde psykiskt dåligt

I Lex Sarah-utredningen framgår att personen mådde psykiskt dåligt, då hen kände sig helt utelämnad i situationen.

”I Lex Sarah-utredningen kommer det fram, i samtal med personen, att personen hade fasat för sitt eget liv och behövde hjälp”, skriver socialnämnden.

Enligt nämndens anmälan har flera åtgärder vidtagits eller planeras i verksamheten i syfte att förhindra att liknande missförhållanden inträffar igen. Bland annat har berörd personal fått en varning och en upprättad handlingsplan för den enskilde visar hur det ska göras runt personen för att alla ska göra lika och hur det ska bli tryggt för den enskilde.

Med det svaret bedömer IVO, Inspektionen för vård och omsorg, att socialnämnden fullgjort sin utrednings- och anmälningsskyldighet.

Vidtagit flera åtgärder

Utredningen visar att nämnden har vidtaget åtgärder för att undanröja missförhållandet, identifierat bakomliggande orsaker till det inträffade och vidtaget och planerat att vidta åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen.

”IVO avslutar ärendet och kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder”, står det i beslutet.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: