Annons:

Sök

Annons:

Snart flyttar Mörlundas äldre till Hultsfred – så lång tid tar byggprocessen

De äldre på särskilda boendet på Doktorsvägen i Mörlunda flyttar till Hultsfred under nästa vecka. "Sedan sparkar byggnationen och renoveringen i Mörlunda igång", säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). Foto: Ossian Mathiasson

Snart flyttar Mörlundas äldre till Hultsfred – så lång tid tar byggprocessen

Särskilda boendet på Doktorvägen i Mörlunda ska byggas om. Redan nästa vecka börjar flytten till Hultsfred för de äldre på boendet i Mörlunda. 

Annons:

Alla om- och tillbyggnationer som nu görs på Hultsfreds kommuns särskilda boenden hänger ihop med varandra och flytt mellan de olika boendena är planlagda i en viss ordning för att inte få för få boendeplatser under byggnationerna.

I somras invigdes det särskilda boendet på Aspedalsgatan i Hultsfred, kommunens största särskilda boende som har genomgått en omfattande till- och ombyggnation. 35 lägenheter är helt nybyggda och 22 lägenheter är totalrenoverade. 

Nu när denna byggnation är helt klar kommer de boende på Doktorsvägen i Mörlunda flytta till Hultsfred för att ombyggnationen av Doktorsvägen ska kunna starta. 

– Redan nästa vecka börjar flytten. De äldre på boendet i Mörlunda flyttar till Hultsfred och sedan sparkar byggnationen och renoveringen i Mörlunda igång, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

Total köksrenovering väntar

Doktorsvägen byggs om till ett modernt och ändamålsenligt särskilt boende med samma antal lägenheter som tidigare, 18 lägenheter. Kommunfullmäktige fattade på junisammanträdet beslut om renovering av tillagningskök och matsal på boendet i Mörlunda. 

– Hela köket kommer renoveras. Det var annars in i det sista osäkert om man skulle ta den kostnaden, men det gick över när det visade sig att det var så få år till som man kunde använda det befintliga köket. Det är tacksamt att genomföra en total köksrenovering när det inte finns några äldre på plats som behöver mat. 

De som bor på ”Ängen, 20 lägenheter bredvid särskilda boendet i Mörlunda, kommer få varm mat från Vetlandavägen i Målilla under byggnationstiden.

Byggnationen i Mörlundas beräknas ta ett och ett halvt år och PGJ Bygg AB lämnade det vinnande anbudet. 

Dags för åtgärder i Vena

Per-Inge Pettersson (C) berättar att det även är dags för åtgärder på särskilda boendet på Skördevägen i Vena. 

– Det som är nytt är att man inte avvaktar med åtgärderna på äldreboendet i Vena. Det har minskat i omfattningen som delvis är av ekonomisk karaktär och man bedömer att man får mest för pengarna genom att låta PGJ Bygg göra detta jobb. Det blir delvis parallellt med bygget i Mörlunda. 

De äldre som måste flytta från boendet i Vena tas till det tidigare särskilda boendet på Knektagårdsområdet. 

– Där har det inte hänt någonting sedan man ganska nyligen flyttade därifrån. Det blir en tillfällig flytt och man kan behålla alla sina möbler och tillhörigheter i sina lägenheter i Vena. Det kommer vara så pass stökigt att man flyttar på de äldre under ungefär en månads tid. 

Det ska installeras sprinklers på hela boendet i Vena. 

– Det gör att man uppfyller det som räddningstjänsten har ställt krav på. Man har gått på dispens och haft ökad bemanning för att man inte har haft ett fullgott brandskydd. 

Oklart vad som händer på Knektagården

Det tilltänkta arbetet på Knektagården i Hultsfred är senarelagt, enligt Per-Inge Pettersson. 

– Där har vi kontorslokaler för hemsjukvården och det finns planer på renovering för korttiden som är där. Det är inte klart vad det blir för lösning. Man gör beräkningar och jämförelser om vad det kostar att renovera kontra att riva och bygga nytt för korttiden på Knektagården. Det har gjort att det har blivit försenat och det kommer kanske inte bli de stora renoveringstankarna som man hade från första början. Självklart skulle det bli mycket mer ändamålsenliga lokaler om vi bygger nytt. När man renoverar blir det lite mer ytor och väggar som begränsar saker och ting. Det lägger man också in i bilden. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: