Från och med i höst får personliga assistenter i Hultsfreds kommun dispens från de nya, skärpta dygnsviloreglerna. "Det gör en stor skillnad om man kan jobba dygnspass som man gjorde tidigare", säger verksamhetschefen Ulrika Larsson.
Foto: Ossian Mathiasson
De nya, skärpta dygnsviloreglerna, som kräver minst elva timmars sammanhängande ledighet per dygn, har väckt stor kritik hos anställda som vill jobba längre pass än många korta pass. Förändringen har påverkat medarbetare i kommuner och regioner sedan starten förra hösten.
– Lagen kom för att göra arbetsmiljön bättre för personalen, att man inte skulle få så långa pass och att man skulle få återhämtning. Vi har funderat mycket på om vi vill göra avsteg med tanke på att vi inte vill göra avsteg från regler som egentligen ska förbättra situationen för personalen. Just i det här läget ser vi inte att det förbättrar, varken för brukare eller för personal, säger Ulrika Larsson, verksamhetschef inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun.
"Inte varit bra scheman"
Till följd av att de personliga assistenterna inte har haft möjlighet att jobba dygnspass har det uppstått problem i samband med schemaläggningen.
– Det har absolut inte varit bra scheman för personalen. Vi har inte lyckats och ingen annan har lyckats hitta någon bra schemaläggning. Var man än är i Sverige pratar alla om att det inte går att få till det bra för assistansen.
Brukarna har inte heller gynnats av de skärpta reglerna för medarbetarna.
– Vi har sett att det begränsar mycket i hur brukarna lever sina liv och de får anpassa sig till att det ska vara personalbyten. Vissa brukare har upplevt en stor oro, att man är orolig för bytena och att man inte ska kunna hitta på det man vill och leva som man vill.
"Stor skillnad om man kan jobba dygnspass"
Ulrika Larsson berättar att det har skett en öppning för att göra avsteg för att behålla dygnspassen under det gångna året. Socialförvaltningen i Hultsfreds kommun har gått fram med fyra olika dispenser från dygnsviloreglerna för personlig assistans. Det berör, enligt Larsson, 20-25 medarbetare och sex brukare.
Kommunstyrelsen ställer sig bakom dispenserna. Personliga assistenter kommer efter fullmäktiges formella beslut få möjlighet att jobba 24 timmar vid semesterresor, sjukhusvistelser, helger och storhelger och hos personer som behöver assistans dygnet runt.
– Det gör en stor skillnad om man kan jobba dygnspass som man gjorde tidigare. Nu får vi jobba som mest 20 timmar och det blir svårt med tanke på att vi till exempel inte kan byta folk mitt i natten. För att få ihop det schemamässigt får kanske varje medarbetare jobba tolv timmar. Det blir många kortare pass och mindre återhämtning för personalen och det stora är att det begränsar brukaren i vad man vill göra på sin fritid. 20 timmar har vi inte kunnat hålla, då hamnar vi på byten mitten i natten och det funkar inte, säger Ulrika Larsson.
Socialförvaltningen vill inte lägga allt i en och samma dispens.
– Tanken är inte att alla alltid ska kunna jobba dygn utan vi ska göra det när det inte finns någon annan lösning och för att det blir så bra som möjligt för brukare och personal.
"Alla är överens"
Dispenserna börjar gälla när kommunfullmäktige säger ja till förslaget på sammanträdet i september.
– Vi räknar med att komma igång någon gång i oktober eftersom det ska schemaläggas. Dispenserna gäller i ett år och i den bästa av världar ska vi hitta en annan lösning under tiden. Det är inte en hållbar lösning att begära avsteg från arbetsmiljöregler en gång om året. Vi hoppas att hela Sverige kommer framåt i hur vi ska hantera det. Just nu har nog ingen någon bra lösning på det.
Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar att alla – politiken, socialförvaltningen och fackförbunden – är eniga om ett införande av dispenserna.
– Alla är överens om det, säger Lars Rosander.
– Det är ingen laddad fråga hos oss. Personal, Kommunal och arbetsgivare är helt överens om att det blir den bästa lösningen, säger Ulrika Larsson.