Annons:

Sök

Annons:

Nya elever förnedrade av äldre –

Det har förekommit poängjakt på gymnasiet, där förstaårselever lockats till olika utmaningar av äldre elever, bland annat slicka på toalettstolar. Bilden är ett montage. Foto: Lotta Madestam/Mostphotos

Nya elever förnedrade av äldre – "Otrevligt inslag vid skolstarten"

Förstaårselever på gymnasiet har förnedrats och utsatts för grupptryck i en poängjakt. Bland annat ska man ha uppmanats att slicka på toalettstolar och äta småkryp – med en flaska vodka i förstapris.
– Det är ett otrevligt inslag vid skolstarten, säger en lärare.

Annons:

Den senaste veckan har en så kallad poängjakt, eller nollning som vissa säger, förekommit på ett av gymnasiets program. Det kan Dagens Hultsfred avslöja efter att ha fått uppgifterna bekräftade av en lärare och rektor Louise Andersson.

Påhejade av äldre elever har ettor lockats att bland annat slicka på toalettstolar, äta småkryp och snusa mycket starkt snus.

– Förstapriset för den som vinner lär vara en flaska vodka, säger en lärare, som vill vara anonym.

”Varit lugnt tidigare år”

Enligt Louise Andersson finns det inte något inskrivet i ordningsreglerna kring poängjakt eller nollning.

– Om jag tolkat uppgifterna rätt har det inte förekommit tidigare, det har varit lugnt vid uppstarten vad vi känner till. Därför har vi heller inte lyft det på föräldramöten och med alla elever i början av terminen. Så vi var inte på tårna som vi hade behövt vara. Vi blev tagna på sängen.

Vad har skolan vidtagit för åtgärd sedan det kommit till er kännedom?

– Vi tänker att vi måste bli tydligare, så vi har bestämt idag att vi ska koppla det till skolans ordningsregler, med samma åtgärdstrappa som i allt annat i reglerna. Vi har även skickat ut information till alla vårdnadshavare i årskurs ett. Vi tolererar inte någon form av det här på skolan.

Tycker det är jätteolyckligt

Louise Andersson tycker det är jätteolyckligt att det här förekommit på gymnasiet.

– Eleverna som gör det här tänker säkert att det ska vara jättehäftigt och roligt, men jag tror ingen av de som utsätts för det tycker det är roligt att slicka på en toalettstol eller vad de nu fått göra. Vi står inte bakom något sådant beteende utan pratar mycket om värdegrund, hur man ska bemöta varandra och att det här är en arbetsplats. Det finns ingen arbetsplats någonstans som skulle tolerera det här.

Vet du om några elever mått dåligt och kontaktat exempelvis skolsköterska?

– Jag har inte hört något från elevhälsan, att någon skulle mått dåligt. Men jag tror heller inte att man går och ber om hjälp, även om man tycker det är hemskt. Dels vill man inte skvallra, dels vill man inte vara svag. Grupptrycket styr, så vill vi inte att det ska vara på vår skola.

Kan det här komma att få några följder?

– Jag tänker att det kan gå direkt till skriftlig varning och avstängning om man tvingar någon att slicka på en toalett, det är jättekränkande, säger Louise Andersson.

Många upprörda

Enligt läraren är många kollegor på skolan upprörda över det hela – men att det också finns ansvariga lärare på det berörda programmet som understödjer och försvarar elevernas beteenden.

– En del lärare tycker att sammanhållningen blir större i klassen och att eleverna växer med uppdragen, säger läraren som vittnar om att poängjakt förekommit på Hultsfreds gymnasium i säkert tio år, men att det i år är värre än tidigare.

– En del saker är kanske mer oskyldiga, som att färga håret eller att tio elever kom in i klassrummet med hopsnörade skosnören, men en del saker blir väldigt fel. Det är ett otrevligt inslag vid skolstarten och skolans rektorer har heller inte tillräckligt starkt ingripit i denna tvivelaktiga aktivitet. Det är eleverna som regerar. Många lärare är jätteupprörda, det ska inte få förekomma på skolan och stör undervisningen. 

Vi har sökt gymnasiechef Elisabeth Kling utan resultat.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: