Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Stor vindkraftspark ska ut på samråd:

Här är Fred. Olsen Renewables AB:s förslag på layout för vindkraftsparken Gällingsbo söder om Mörlunda. Som mest planeras för 15 vindkraftverk med en maximal totalhöjd om 270 meter. Foto: Fred. Olsen Renewables AB

Stor vindkraftspark ska ut på samråd: "Lägger pusslet för ansökan nu"

Fred. Olsen Renewables har planer på att bygga upp till 15 vindkraftverk söder om Mörlunda. Nu ska projektet ut på samråd. 
– Det är nu vi lägger pusslet, säger projektledaren Örjan Wennman. 

Annons:

Fred. Olsen Renewables AB undersöker möjligheterna till etablering av en vindkraftspark utanför Mörlunda. Vindkraftsparken kommer som mest omfatta 15 vindkraftverk med en högsta totalhöjd på 270 meter. 

Nu under oktober månad går vindkraftsbolaget in i nästa steg med projektet. 

– Vi har kommit så långt att det finns ett konkret förslag på placering av 15 vindkraftverk på 270 meter på den här platsen. Nu har vi kommit fram till samrådet, säger Örjan Wennman. 

Hur ser du på sannolikheterna att det blir 15 verk?

– 15 verk är vad det maximalt kan bli och det är så samrådsunderlaget ser ut. Det är nu i samrådsskedet som vi lägger pusslet för hur en kommande ansökan kommer utformas. Vi vill både presentera förslaget, få in information om hur förhållandena är lokalt och ha en dialog med alla berörda. Det är många olika parter som deltar i samrådet. Samrådet kommer pågå fram till 29 november och när samrådet är färdigt kommer vi upprätta en ansökan och en miljökonsekvensbeskrivning för att ge ett mer slutligt förslag om vad vi vill ansöka om. Nu är det ett förslag och ett exempel på antal verk och höjd, säger Örjan Wennman. 

Dags för samråd under oktober

Nu under oktober kommer samrådet annonseras i media och brev kommer skickas ut till närboende. 

– Det blir ett öppet hus med utställning av samrådet 22–23 oktober i Virserums kultur- och föreningscentrum på Kyrkogatan. Vi kommer presentera förslagen och det som står i samrådsunderlagen. Det går också bra att lämna skriftliga synpunkter till oss under samrådstiden. Vi har skickat samrådsunderlaget till både länsstyrelsen och kommunen. Alla synpunkter kommer ligga till grund för miljökonsekvensbeskrivningen och ansökan. Det är då vi lägger det här pusslet färdigt och då får vi reda på vad vi faktiskt vill ansöka om. 

Vad har du fått för känsla om vad invånarna kommer säga?

– Det är fortfarande ett tidigt skede och vi ska lägga hela det här pusslet för att få fram det slutliga projektet som vill ansöka om. Vad folk tycker kommer den närmaste tiden visa. 

Har ni fått några indikationer på vad ortsborna tycker?

– Nej, inte så mycket än. Det beror på att det är just nu som det går ut information om samrådet och det är nu samrådet är mer riktat till allmänheten och folk som bor i närområdet.

"En lovande plats"

Örjan Wennman är positiv till vindkraftsverk söder om Mörlunda. 

– Vi tycker att det är en lovande plats och det är en god vindresurs på den här platsen. Vi tycker att det ser lovande ut när det gäller förutsättningarna för att producera el här.  

Hur ser du på det kommunala vetot med tanke på att Hultsfreds kommuns politiker har stoppat flera projekt senaste åren?

– Det känner vi förstås till och vi har en god dialog med Hultsfreds kommun. Det är en viktig del av den demokratiska processen. Varje projekt är unikt och vi får se vad slutsatsen blir i det här projektet. 

Känner du någon rädsla för att det kan bli ett nej med tanke på det kommunala vetot och att ortsbor kan påverka politiker?

– Det är som jag sa en god möjlighet att producera el på den här platsen och det är till nytta för alla.

En tillståndsansökan kan som tidigast lämnas in under sommaren 2025. Eventuell byggnation dröjer några år till. 

– Det skulle kunna vara möjligt med byggstart 2029, enligt den bedömning som finns i nuläget. När man lämnar in ansökan är det en tillståndsprocess som miljöprövningsdelegationen hos länsstyrelsen styr över och den följer miljöbalkens regelverk. Det är en process som tar ett antal år och då ser vi att tidigast möjliga byggstart är 2029. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: