Annons:

Sök

Annons:

Avstängd riksväg får följder i samhället – här är polisens löfte

Sedan riksvägen stängdes av i en fil medan bergarbete pågår har trafiken och hastigheterna ökat genom samhället, menar ortsbor som tröttnat på hur folk kör. Foto: Lotta Madestam

Avstängd riksväg får följder i samhället – här är polisens löfte

Riksväg 34/47 är avstängd i höjd med Mörlunda på grund av bergarbete. Följden har blivit både mer trafik och högre hastighet genom samhället. Det menar ortsbor som reagerar på att säkerheten försämrats. Nu lovar kommunpolis Ketty Bengtsson att hastigheten ska kontrolleras.

Riksvägen har varit avstängd växelvis i norr- och södergående körfält mellan Mörlunda och rastplats Försjön sedan vecka 23. Bortsett från 28-32 på grund av O-ringen och semester. 

Trafikverkets arbete med att bergsäkra pågår klockan 7-19 måndag till torsdag, med följden att trafikmängden ökat påtagligt genom Mörlunda samhälle.

Så här sa Mattias Gellenmyr på Trafikverket inför att arbetet skulle gå igång:

– På sträckan har vi en passagefrekvens på 10 000 fordon per dygn i snitt på ett år, så vi räknar med att det går ungefär 5 000 extra fordon genom samhället eftersom det bara omfattar en körriktning i taget. 

Högre trafikmängd och hastighet

Nu har ortsbor börjat tröttna på mängden trafik, att det går fortare än godkända 40 kilometer i timmen, det gasas för att vara först in i chikanerna så man slipper stanna, i synnerhet den tunga trafiken, och det händer att trafikanter kör på fel sida om refugerna.

Ketty Bengtsson, kommunpolis i Hultsfred, säger sig inte vara förvånad.

– Jag kan tänka mig att det går fort, att folk stressar igenom för att man får köra lite längre. Jag körde där själv för ett par veckor sedan och tänker att folk blir irriterade på att de får köra hela vägen runt. Så pendlarna tänker jag att det kan gå lite fort för.

Har polisen fått den här informationen till sig?

– Nej, men jag ska se till att det skickas ut polis för att kontrollera hastigheten. Vi styr ju våra patruller utifrån var vi får in klagomål på att det går för fort. Så om man upplever att det är höga hastigheter på en väg vill vi att man ska höra av sig till polisen.

Enligt Mattias Gellenmyr är prognosen att arbetet ska pågå tre veckor till.

– Vi har tagit vägen i vardera riktning, men det var vissa ytor vi inte hann med så vi har tre slänter kvar att säkra, det räknar vi med ska ta vecka 41-43.

Hur vill du kommentera att invånarna upplever att trafiksäkerheten genom samhället försämrats?

– De som bor i området eller pendlar den vägen borde vara medvetna om hur lång tid det tar och kan beräkna sin körsträcka så de inte kör för fort, för det är aldrig okej.

– Det är beklagligt att det blivit så. Att köra för fort är totalt oförsvarligt, för det handlar inte om någon stor tidsförlust, tillägger han.

Hur skulle du säga att bergarbetet gått hittills?

– Det har gått bra och smidigt, trafiken har flutit på bra tycker vi, oavsett riktning. Vi trodde det skulle vara mer trafik, det är vi glada för att det inte har varit. Det som är löst skrotar vi antingen ner eller försöker sätta fast med bultar, alternativt sätter nät. Det har varit rätt mycket massor vi tagit bort, för berget hängde dåligt ihop, så det har varit lite mer omfattande än vi trodde det skulle bli. Det är omöjligt at veta på förhand.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: