Annons:

Sök

Annons:

  • Samarbete har lett fram till att orten får en park – då blir det invigning

    Arbetet inlett. Vid Blockparken, som är arbetsnamnet, ska människor kunna mötas, umgås och delta i olika aktiviteter. Foto: Lotta Madestam

  • Samarbete har lett fram till att orten får en park – då blir det invigning

    Snart blir det invigning av etapp ett med en ljusinstallation som belyser parkens jättesten. Foto: Lotta Madestam

Samarbete har lett fram till att orten får en park – då blir det invigning

Mörlunda ska få en generationspark med plats för umgänge. Tillsammans har man landat i att ytan runt det stora blockat vid gamla Gillet är en ypperlig plats att utveckla. Snart väntar invigning av första etappen.

Kommunens platsutvecklingsarbete har gått vidare från Virserum till Mörlunda, där man tillsammans med lokala eldsjälar, föreningar och företag tittat på hur man kan utveckla orten med hjälp av kulturarv som grund.

I Mörlunda har man bland annat tagit fram ljudkartan som berättar om intressanta platser och händelser. Gruppen har också lyft att man saknar en park, ett "vardagsrum" som tillhör alla, berättar Jenni Leppelt, turistkonsulent.

Ortsborna delaktiga i att skapa parken

Valet föll på ytan runt det stora stenblocket vid gamla Gillet, som man säger i Mörlunda. Tillsammans kom man fram till att det är en ypperlig plats att utveckla till en generationspark där alla kan mötas, umgås och delta i olika aktiviteter. 

Parken, som fått arbetsnamnet Blockparken, ska byggas i olika etapper där man samtidigt arrangerar olika evenemang där Mörlundaborna blir delaktiga i att skapa parken.

– Tisdagen den 29 oktober invigs den första etappen med en ljusinstallation, som belyser parkens fantastiska jättesten.

Från offerstenar till trollgrottor

Mörlunda med omnejd är känt för just sina spännande berättelser om stenar. Här ryms allt från offerstenar till trollgrottor. Så i samband med att det blir ljuständning av stenen arrangeras en, som man säger magisk berättarsafari genom Mörlunda med tema sten där Åsa Halin berättar om spännande sägner och historier kring Mörlundas stenar. Under cirka en timme kommer man gå runt i samhället och stanna på olika platser.

Kommunen kom igång med platsutvecklingsarbetet via projektet ”UNIKA kulturmiljöer i Kalmar län” som drevs av Kalmar kommun och Kalmar Läns Museum.

– Utfallet blev så lyckat att vi har fortsatt samarbetet med länsmuseet, säger Jenni Leppelt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: