Annons:

Sök
  • Ortens kulturarv sprids på modernt sätt –

    En ljudkarta har tagits fram för att sprida ortens kulturarv. Det är tänkt att vi ska bygga på den med information om både personer, platser och händelser från Mörlunda, det finns oändligt att sprida", säger Christer Adolfsson, Foto: Lotta Madestam

  • Ortens kulturarv sprids på modernt sätt –

    14 platser och händelser samt tre personer finns att få information om genom olika QR-koder. Foto: Lotta Madestam

Ortens kulturarv sprids på modernt sätt – "Väldigt efterfrågade"

Det togs fram en ljudkarta om Mörlunda lagom till Mörlundadagen. Med den kan man lära känna bygden och dess historia, allt ifrån Smålands Sågverk till rånet mot Skånska Banken 1980.

Det är Mörlunda-Tveta Hembygdsförening som fått hjälp av Kalmar Läns Museum att ta fram en så kallad ljudkarta där man kan gå en ljudvandring på egen hand och lyssna till spännande berättelser om Mörlunda. Visste du exempelvis att Mörlunda var en av Sveriges viktigaste orter för möbelindustrin i början av 1900-talet. Så inte helt oväntat har både Eklunds Stolfabrik och Mörlunda stol- och möbelfabrik varsin ljudberättelse. 

– Det är tänkt att vi ska bygga på den med information om både personer, platser och händelser från Mörlunda, det finns oändligt att sprida, säger Christer Adolfsson, ordförande.

Olika berättelser upplästa

Hembygdsföreningen lät ta fram ljudkartan lagom till Mörlundadagen. Kartorna, där man med hjälp av QR-koder får olika berättelser upplästa på svenska för sig, fick en strykande åtgång.

– Vi tryckte upp 300 stycken, det är bara ett fåtal kvar som vi lagt hos ICA Nära Sundbergs, så det måste vara många som har den i sitt hem. Jag upplevde att folk tyckte att det var ett bra och enkelt sätt att ta till sig information, säger Christer Adolfsson glad över intresset.

”Väldigt efterfrågade”

Ljudkartorna har gjorts i samarbete med Maja Heuer, platsutvecklare på länsmuseet. Hon har gjort liknande i bland annat Virserum, Högsby och Gullringen och närmast på tur står Storebro, som hon arbetar med för tillfället.

– De är väldigt efterfrågade, vilket är jättekul. Jag utgår alltid ifrån kulturarvet, så kartorna handlar mycket om historien och kulturen som funnits, som här i Mörlunda, berättar hon.

Grävt djupt i arkivet

Till sin hjälp har man tagit bilder och tidningsurklipp från hembygdsföreningens arkiv. I den här första utgåvan presenteras 14 platser och händelser samt tre personer, bland andra Katarina Karlsson, länets första kvinnliga polis. 

– Vi har ju med rånet mot Skånska Banken 1980, det är en spännande historia, så kulturarv kan ju vara så många olika saker. Det som hänt är ju det som gjort Mörlunda till Mörlunda så att säga, säger Maja Heuer.

Vill få in önskemål

Christer Adolfsson uppskattar den här möjligheten att sprida ortens kulturarv.

– Jag tycker det är jättebra och att vi kan vidareutveckla den för att informera om det som finns i Mörlunda för de som besöker oss. När inte husen i hembygdsparken är öppna kan man exempelvis ändå få information om husen genom QR-koden. Nu förväntar vi oss att få förslag på andra olika saker som man tycker är viktiga att få med till ljudkartan fylls på, säger Christer som vill passa på att berömma Maja Heuers arbete.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: