I egenskap av ordförande i Fågelklubben Hultsfred fick Kenneth Rosén ett mail i dagarna från driftschefen på ÖSK, som klargjorde att kommunen tänker röja två stråk ut mot sjön, strax väster om den så kallade Hawaiiplanen.
– Under ett par års tid har boende utmed Idrottsvägen klagat på att dungen skymmer sikten, så de inte ser den delen av sjön.
– Vi lägger ingen aspekt i det, att de vill ha bättre utsikt. Det här är en väckarklocka som vi kunde applicerat på vad som helst, men här har vi varit aktiva och applicerat det på ett område där folk går. Vi för talan för de som inte har någon röst. Enda sättet som de protesterar på är att försvinna tyst och ljudlöst, säger Kenneth Rosén som syftar på djur- och växtlivet som han understryker är hotat genom förslaget.
Ifrågasätter kommunens trovärdighet
Fågelklubben kallades till ett möte i ärendet i februari. Där efter har det varit tyst, enligt Kenneth Rosén. Fram tills nu när brevet kom.
– Åtgärder planerades som vi gick med på, dock inte att förbättra utsikten för några boende. Vi trodde att vi kommit fram till något bra tillsammans även här, men så var inte fallet.
Det får medlemmarna att ifrågasätta kommunens trovärdighet i sitt arbete med Agenda 2030.
– Hultsfreds kommun tänker alltså på eget bevåg åsidosätta Agenda 2030 för att tillgodose de boende på Idrottsvägen, när kommunens första plikt snarare ska vara att stå upp för Agenda 2030, artskydd med mera och informera om detta. Det är ett tankesätt som måste in i varje åtgärd i alla verksamheter inom kommunen, säger Kenneth Rosén.
Stångat pannan blodig
Enligt Kenneth Rosén och hans vänner i fågelklubben har många försök till åtgärder planerats längs med strandpromenaden vid Hulingens norra strand under årens lopp.
Då har man lyckats med sina argument och men att det är därför det finns någorlunda ursprunglig natur kvar i vissa partier längs med Strandpromenaden, bland annat Alkärret som de också tog kamp för.
– Vi har bokstavligt talat stångat pannan blodig för varje träd, vassparti eller annan livsmiljö för djur- och växtliv som vi ansett ska vara kvar. Dels för den biologiska mångfalden i stort och till stor del för att försöka ändra människans rådande inställning till natur. Passar den inte ska den bort, städas i ordning eller på annat sätt fixas eller tillrättaläggas, säger han med skärpa i rösten.
Inte fått någon respons
Han vill vända den traditionella människoinställningen till naturen som något som enbart är till för oss.
– Vi måste ödmjukt se att vi inte är ensamma på planeten jorden utan att alla är en del av naturen.
Fågelklubben har istället önskat samarbeta med kommunen om informationsskyltar om naturmiljön längs Strandpromenaden. Man säger sig ha påtalat det biologiska värdet i dungen med träd som sälg och pil, som ger humlorna den första energin då vintern släpper. Och man har informerat om de fågelarter, ett par rödlistade som sävsparv och den mindre hackspetten som har denna dunge som häckningsplats eller födosök.
– Vi har inte fått någon respons på något av det, säger Kenneth Rosén.
Vad tror du om förutsättningarna att få till en ändring?
– Egentlige hyser jag inte så stora förhoppningar. Men vi drar igång det här för att vi vill ta ut det här unkna sättet att tänka i ljuset. Människan bedömer allt utifrån sig själv. Alla små förändringar sker pö om pö, så folk inte tänker på det.
Hur går ni vidare nu?
– Vi har tagit kontakt med Länsstyrelsen som påtalar att ingreppet som planeras kan hota arter som mindre hackspett. Anmälan om samråd kan tillämpas i detta fall där bland annat artskyddsförordningen tas upp. Vi har även tagit kontakt med den fågelskyddsansvariga på BirdLife Sverige, Daniel Bengtsson som kommer ta kontakt med ÖSK.
– Om ingen anmälan om samråd kommer in och den planerade röjningen och trädfällningen sker, så kommer fågelklubben anmäla detta till Länsstyrelsen. Då blir det ett tillsynsärende, ingen vidare reklam för kommunens arbete med Agenda 2030.
HÄR kan du läsa hur kommunen ser på det.