Annons:

Sök
Efter starka kritiken – så motiveras trädsatsningen

En svampsjukdom har angripit träden i allén. För varje som tas ner måste Trafikverket sätta ett nytt. Joakim Gimby lovar dock att Trafikverket ska göra en kontroll av vägstandarden. Foto: Lotta Madestam

Efter starka kritiken – så motiveras trädsatsningen

Det är inget som flaggats hos Trafikverket, att den kritiserade länsvägen skulle vara riktigt så dålig, enligt projektledare Joakim Gimby. Dessutom uppges pengarna vara öronmärkta för åtgärder i alléer, berättar miljöspecialist Eva Ditlevsen.
– Vi får åka och kontrollera vägen, blir löftet från Gimby.

Annons:

Joakim Gimby, projektledare på underhållsavdelningen, håller med om att länsväg 676 mellan Torp i Mörlunda och Gårdveda i Målilla är ojämn på vissa ställen. Kanske mer hitom Kristineberg från Mörlunda sett, ser han i sina papper. Men att det skulle vara så dåligt underhåll som påtalas nu säger han sig inte fått signaler om.

– Det är inget som kommunicerats med mig i alla fall. Det är heller inget som flaggats upp i mätningarna som görs på våra vägar, men det kan vara så att mätningen är lite äldre, så det låter jag vara osagt, tillägger han.

Det är en mindre väg, så det går inte jättemycket trafik på den, understryker Joakim Gimby.

– Allting styrs ju av den biten, samtidigt ska det vara en farbar väg. Men, det är inget jag har kännedom om att det skulle vara sådana bekymmer att det ligger utanför underhållsstandard.

Kan ni komma att kontrollera vägen nu när du fått höra om de upplevda problemen?

– Absolut, det måste vi göra. Får vi kännedom om det, då ska vi åka och titta på det. Så får vi återkoppla på något sätt vad vi tänker göra i så fall. Det är svårt att se just nu, med tanke på att vi har tjällossning, utan vi väntar till våren så vi kan vad som hänt under vintern. Så vi gör rätt åtgärder på rätt ställen.

Finns vägen med i någon underhållsplan framåt?

– 2026 ska vi göra en avvattningsåtgärd på hela vägen, som omfattar framför allt diken och kantskärning på ytor utanför vägbanan. Då kommer vi förmodligen, under de kommande åren, göra lite andra åtgärder också.

Vad tänker du kring att det är en nivåskillnad på 16 centimeter från mitten till ena körspåret?

– Det är en väldigt smal väg, så när man kör på vägen innebär det att hjulspåren går på samma ställen och då trycker man upp mitten om det är lite sämre material runt omkring.

Lennart Davidsson och Hjamar Österberg reagerar på att det satsas på lull-lullet i form av nya träd i allén, istället för att vägen åtgärdas. 

– Vägen är knappt farbar, på sina håll är den så nedkörd att det är en nivåskillnad på runt 16 centimeter från mitten och till ena hjulspåret. Och det har inte med tjällossningen att göra. Det är så här jämt, alla årstider, säger Lennart Davidsson.

 Eva Ditlevsen, miljöspecialist på Trafikverket, kan berätta mer.

– Om vi ska få lov att ta ner ett träd så villkoras det tillståndet med att vi sätter ett nytt efteråt. Det är lagskyddat eftersom man sett genom åren att det tagits ner träd som inte ersatts, så det är inget vi kan välja.

Pengarna är öronmärkta

Enligt Eva Ditlevsen togs träd ner längs med sträckan för att de var dåliga.

– De har en svampsjukdom som är rätt förödande för träden, så de kunde inte stå kvar och de här pengarna vi får, för sådana här åtgärder i alléer, är öronmärkta. Det är riktade miljöåtgärder som ingår i ett uppdrag Trafikverk har att arbeta med alléer. De får inte användas till något annat överhuvudtaget.

 

Här kan du läsa: Nya träd väcker ilska – "Prioriterar inte lull-lull när vägen knappt är farbar" 

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: