Annons:

Sök

Annons:

Advokaten om kampen:

Cecilia Rådelius är Ali Rezaies advokat som kämpar för att han ska få stanna i Sverige. Foto: Pressbild

Advokaten om kampen: "Alla i hans närhet betraktar honom som svensk"

Ali Rezaies advokat Cecilia Rådelius ska greppa deras absolut sista halmstrå. Hon tycker det är sorgligt att man inte sett till hur han anpassat sig i det svenska samhället.
– Han bidrar precis som vi andra. Vi kommer förlora en fin medmänniska, säger hon.

Annons:

Cecilia Rådelius på Advokatbyrån Gerleman & Bazo HB kan berätta att Ali Rezaie fått tre avslag på sina ansökningar.

– Det första kom redan 2017, sedan hade han uppehållstillstånd till följd av studier innan han fick avslag på förlängningsansökan 2021. Han ansökte om asyl på nytt i januari 2023. Det är den processen som är pågående nu, där han har fått avslag från Migrationsdomstolen.

Vad grundas beslutet på?

– De gör en proportionalitetsbedömning där de väger hans rätt till privatliv mot statens behov och intresse av en reglerad invandring.

Cecilia Rådelius förklarar det lite närmare:

– De konstaterar att han har anpassat sig till Sverige och etablerat sig här. Han har ju bott hör i tio år, ända sedan han var relativt ung, han har arbete, pratar svenska, har flickvän och vänner och han är även fackligt förtroendevald och skyddsombud på IAC. Det säger också en del om hans anpassning och betydelse för sina medmänniskor, anser jag.

– Men, utifrån att han haft perioder då han inte haft uppehållstillstånd så tycker de att statens intresse väger tyngre än hans intresse av att få vara kvar i Sverige.

Förvånar det här beslutet dig?

– Det är klart att man alltid vet att risken finns. Ali, som kom hit från Afghanistan när han var tonåring, är inte ensam om att få ett sådant här beslut trots att han bott i Sverige i tio år. Men så klart hoppades jag att han skulle få ett annat beslut, utifrån sina omständigheter och eftersom han lever det liv han gör i Sverige. Han har anpassat sig väl, han ser sig som svensk och alla i hans närhet betraktar honom som svensk.

Hon önskar att det funnits ett större utrymme att göra en generösare bedömning och se till helheten, än att vara så knuten till detaljerna och de små avvägningarna, som intresseavvägningarna handlar om.

– I Alis fall tycker jag att hans intresse skulle vägt tyngre.

Starkt förbjudet

Cecilia Rådelius nämner också Ali Rezaies tatueringar, vilket är starkt förbjudet i Afghanistan.

– Det har domstolen inte ansett vara tillräckligt, för att man ska tro att han riskerar att utsättas för allvarlig behandling som krävs för ett uppehållstillstånd. Utan de lutar sig mot att han förväntas dölja dem, vilket jag ifrågasätter hur rimligt det är sett till hur verkligheten ser ut i Afghanistan. Man lutar sig också mot att han är frisk, arbetsför och därför ska kunna anpassa sig till förhållandena där.

I din profession, vad ser du för risker att skicka Ali till Afghanistan?

– Han har inget närverk där, så den största svårigheten för honom är att överhuvudtaget kunna etablera sig, få en bostad, en sysselsättning och han har heller ingen lokalkännedom eftersom det var väldigt länge sedan han var i Afghanistan och det sätt landet förändrats. Han har heller inte sin familj kvar så risken jag ser, utöver det praktiska, är att han så klart kommer må väldigt dåligt. Han har kämpat med sitt mående mycket de här åren. Det har varit jobbigt för honom genom hela processen där han fått avslag, men ändå försökt hålla hoppet uppe. Så jag tror det kommer vara förödande också för hans psykiska hälsa.

Vad kan du som hans advokat göra nu?

– Det vi har kvar och ska göra är att överklaga till Migrationsöverdomstolen. Där krävs det prövningstillstånd för att de överhuvudtaget ska ta upp ärendet. Det vill säga att det måste vara prejudikatskäl, det ska ha betydelse för andra, liknande ärenden. Så det är det sista halmstrået vi greppar, säger Cecilia Rådelius som inte vill uttala sig i nuläget om möjligheterna att Alis ärende ska tas upp.

Hur lång tid har ni på er?

– Under dagen har jag skickat in det vi i branschen kallar ett blankt överklagande, där vi meddelat att vi överklagar domen, men behöver två ytterligare veckor, så vi får tid att sammanställa det vi ska trycka på.

Blir det ett nej från Migrationsöverdomstolen kan det komma att gå väldigt snabbt till dess Ali utvisas.

– Han har ingen frivillig tidsfrist att lämna landet, utan så fort domstolen har beslutat att inte ta upp målet eller avslå överklagandet om de tar upp det till prövning, då är utgångspunkten att han ska lämna så fort som möjligt. Så det är ju mycket praktiskt, med boende och arbete – packa ihop det liv han byggt upp här i tio år.

I din roll som hans advokat, hur ser du på hur Sverige behandlar Ali?

– Jag tycker det är sorgligt, här har vi en kille som gjort allt han kunnat när han kom hit för att verkligen komma in i samhället. Det är väldigt höga krav på att få skyddsstatus i Sverige, det är inte lätt att komma hit som tonåring och berätta sin historia på ett trovärdigt sätt. Men han har gjort vad han kunnat, när det inte räckt har han studerat, utbildat sig, lärt sig språket och arbetet.

– Jag tycker det är sorgligt att vi inte uppskattar och tar tillvara och värdesätter de ansträngningar. För han bidrar till samhället precis som vi andra. Vi kommer förlora en fin medmänniska. Det är sorgligt.

 

Läs också:

Riskerar utvisas trots fast jobb – ovissheten tär

Kollegorna sluter upp i kampen – "Det är inhumant"

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: