Allt fler elever från Hultsfred vittnar om att rasism, mobbning, våld och sexuella trakasserier förekommer på deras skola. Foto: Genrebild, Mostphotos
Under 2024 genomfördes en ny LUPP-undersökning i Hultsfreds kommun. LUPP, som står för lokal undersökning av ungdomspolitiken, genomförs i länets alla kommuner var tredje år, och är tänkt att ge en bild av hur vardagen och livet är för länets unga. I undersökningen deltog i Hultsfred 142 elever från årskurs 8, och 97 elever från andra året på gymnasiet.
Resultatet har nu presenterats och siffror som sticker ut i undersökningen handlar om olika sorters kränkande beteenden i skolmiljö. Klart står att ungdomarna i Hultsfreds kommun i större utsträckning vittnar om det än ungdomar i länets andra kommuner.
Sedan den senaste LUPP-undersökningen gjordes för tre år sedan har det skett en markant ökning i hela länet gällande elever som vittnar om rasism och andra kränkande beteenden i skolan. Många fler elever i hela länet menar att det förekommer på skolan än vad som gjorde det för tre år sedan. I Hultsfred har siffrorna ökat särskilt mycket, och har de högsta talen i hela länet när det kommer till rasism, mobbning, våld och sexuella trakasserier i skolan. Särskilt illa ser läget ut att vara på högstadiet.
- På högstadiet i Hultsfred säger mer än varannan elev, 54 procent, att rasism förekommer i skolan. En dramatisk ökning sedan 2021 när 17 respektive 18 procent av killarna och tjejerna vittnade om sammas ak.
- 46 procent av högstadieeleverna vittnar om mobbning i skolan, 37 om våld och 15 om sexuella trakasserier. Även de tre kategorierna har ökat ordentligt sedan förra undersökningen.
- I år två på gymnasiet menar 31 procent att rasism finns på skolan, 30 procent r att mobbning finns, 24 procent att våld förekommer och 14 procent sexuella trakasserier.
Tryggheten minskar
Sedan förra undersökningen ser det även ut som att ungdomar i kommunen i större utsträckning känner sig otrygga än för tre år sedan. I undersökningen tillfrågas ungdomarna om hur trygga de känner sig på olika platser som skolan, hemmet, lokaltrafiken, på stan och internet. De allra flesta känner sig trygga, men sedan förra undersökningen gjordes svarar något färre att de känner sig trygga hemma, i skolan eller på väg till och från skolan. Tjejer känner sig mer otrygga på stan än vad killar gör. Ökar gör dock tryggheten på fritidsgårdar där allt fler uppger att de känner sig trygga.
Färre röker – fler tjejer snusar
När det kommer till tobaks- och alkoholvanor följer trenden övriga länets. Färre ungdomar röker idag (cirka 6 procent), medan fler tjejer väljer att snusa. 15 procent av killarna uppger att de ibland snusar, och 5 procent av tjejerna.Alkoholkonsumtionen ökar något bland killar, men ligger fortfarande på relativt låga nivåer. Omkring 3 procent av ungdomarna uppger att de ibland brukar dricka folköl, och 4 procent starköl, starkcider, alkoläsk, vin eller sprit.