Den nya metallskrivaren har anlänt till Hultsfred. Här flankeras Michael Leijonhud av Karin Hillström från Horns industriservice och Joakim Svensson från Master die casting, som är två av 14 företag som har gått in som delägare i aktiebolaget Additivt teknikcenter. Foto: Ossian Mathiasson
Jättesatsningen på det additiva konceptet i Hultsfred går framåt. Under fredagen levererades den nya metallskrivaren till C-huset på Hultsfreds gymnasium.
– Det har tagit sin tid för att komma hit men det känns som en målgång, säger Michael Leijonhud.
Dagen efter att kommunfullmäktige sagt ja till bildandet av ett nytt majoritetsägt kommunalt aktiebolag som går under namnet Additivt Teknikcenter i Hultsfreds AB i mars gjorde Michael Leijonhud en beställning av metallskrivaren.
Efter en lång väntan levererades den till C-huset på Hultsfreds gymnasium under fredagen. Lokalerna har helrenoverats och gjorts om till ett additivt center.
Då blir det invigning
Maskinen ska användas av gymnasieeleverna på det nya industritekniska programmet som startar till hösten och likaså eleverna som ska gå på den nya yrkeshögskoleutbildningen där man utbildar sig till 3D-tekniker med hjälp av metallskrivaren.
I dagsläget är det också 14 företag som går in och blir delägare i det nya bolaget och får tillgång till den nya maskinen.
Maskinen ska vara i drift till den 1 augusti och invigningen sker den 22 augusti.
– Den här dagen är spännande. Det har tagit sin tid för att komma hit men det känns som en målgång. Det är ett snöre som vi har spräckt, säger Michael Leijonhud när han har metallskrivaren framför sig i C-huset.
Kom tidigare än planerat
Planen var att metallskrivaren skulle levereras från Tyskland under fredagseftermiddagen men den kom tidigare än planerat.
– Maskinen skulle ha varit här någon gång mellan klockan 13.00 och 14.00, det var det sista beskedet jag fick i morse. Men det visade sig att den var här vid 07.20. Det är sällan något kommer tidigare än utlovat, säger Michael Leijonhud.
Till YH-utbildningen finns det 25 platser och 17 personer har sökt än så länge. Det industritekniska gymnasieprogrammet har tio platser och sju personer har sökt.
– Vi har en spännande framtid framför oss och jag hoppas att båda klasserna får fullt med elever, säger Leijonhud.
Ikea Industry köper robot
Gamla maskiner har sålts för att frigöra ytor för ombyggnationen och nu ska den nya maskinen sättas ihop i ett metalprinterrum på ungefär 70 kvadratmeter.
I den stora lokalen kommer det finnas mellan ungefär 15 plastprintrar som de redan har på plats på Makerpace.
– De ska flyttas ner från Makerspace till C-huset och på Makerspace kommer det fortfarande finnas ett tiotal plastprintrar kvar. Makerspace var steg ett och har funnits i typ två år, nu övergår Makerspace till att vara ännu mer mot allmänheten och skolan. I C-huset fokuserar vi på näringsliv och skolans utbildningar, det är steg två, säger Leijonhud.
I steg tre ska en robot installeras i ett rum i c-huset och det handlar om ett lån som man gör av Ikea Industry.
– Den kommer också i augusti. Vi kör rätt hårt nu om jag ska vara ärlig. Den är redan beställd så det är underbart, säger han.
"Fantastisk möjlighet"
Joakim Svensson från Hultsfredsföretaget Master die casting, som är ett av 14 företag som har gått in som delägare i aktiebolaget, tycker att det är en spännande satsning som pågår i Hultsfred.
– Det finns stora universitetet runt omkring i Sverige och här i lilla Hultsfred satsar man på att få hit en sådan här maskin. Det är en fantastisk möjlighet att eleverna får chansen till denna utbildning, säger Joakim Svensson.