Vid senaste kommunfullmäktige godkändes ett tillägg i de lokala ordningsföreskrifterna – så från och med den 1 april är det förbjudet att berusa sig på lustgas på samma område som det är förbud att förtära alkohol. Det gäller med andra ord inte bostads- och industriområden, utan där det finns butiker, restauranger och där många människor rör sig.
Så i Hultsfred och Virserum är större områden markerade, men även förskolor, skolgårdar, lekparker, spontanidrottsplatser och kyrkogårdar är exempel på platser på de olika orterna som omfattas av förbudet.
En motion i ärendet inkom från S-politiker i november och även ett önskemål från kommunpolisen under senhösten 2024.
– Så om man har lustgas med sig och är berusad av lustgas på allmän plats kan vi omhänderta lustgasen och bötfälla på samma sätt som med alkohol, säger Ketty Bengtsson.
Hur ändras polisens arbete från och med i dag?
– Tidigare har vi inte kommit åt lustgasen, mer än förvaring i bil eftersom den ska vara lastsäkrad. Nu får vi ytterligare ett verktyg vi kan använda om vi påträffar personer som tar lustgas i berusningssyfte. Eftersom lustgas i sig inte är olagligt har vi inte kunnat förhindra att folk brukat det tidigare. Nu kan vi göra det, beslagta och bötfälla.
Kommer ni fokusera mer på det nu, när det finns ett verktyg till?
– Det gör vi egentligen hela tiden, men vi har inte träffat på människor som berusat sig på lustgas. Utan vi har bara hittat tomma tuber från och med förra året, så vi förstår att problemet finns.
Så från och med i dag tisdag kan polisen bötfälla den som berusar sig på lustgas. Bötesbeloppet ligger på 500 kronor.
Känns det som ett rimligt belopp eller är risken att det inte får någon effekt?
– Ja, det känns rimligt, men det kan ju också upplevas som det "kvittar". Men vi får ju även omhänderta, så man inte kan dra i sig mer lustgas. Det är mer den vinsten, tänker jag, för det är ju skadligt för kroppen.
Hur vanligt är det att berusa sig på lustgas i Hultsfreds kommun?
– Det är vanligare nu. Sedan har det kanske större spridning i större städer, vi har inget nattliv på det sättet, utan det är nog vanligare i nattlivsmiljöer att man brukar lustgas. Men vi har ju som sagt hittat tomma behållare, så det sker, säger Ketty Bengtsson som ser att problemet vuxit sig större även i Hultsfreds kommun på senare tid.
”Det här var superbra”
Hon känner inte till hur vanligt det är att kommuner inför ett förbud som Hultsfred gjort.
– Västervik gjorde det under förra året, så det kommer nog allt mer. Där det inte införts diskuteras det säkert om det ska införas eller vad man kan göra åt det eftersom det inte är ett olagligt medel, men man ser att det missbrukas.
– Nu har kommunen gjort vad den kan. Det är ett jättebra initiativ där vi fått ett verktyg till för att förhindra användandet så långt det går eftersom vi inte har lagstiftningen för det. Så det här var superbra.