Här är de nio nyutexaminerade bussförarna som har gått bussförarutbildningen i Hultsfred. I dag har de gjort sin sista dag på Syab. Foto: Ossian Mathiasson
Bussförarutbildningen på Hultsfreds flygplats har slagit väl ut. I dag gjorde nio elever sin sista dag på den 25 veckor långa utbildningen – och merparten av dem går ut i arbete direkt.
– Det är ett fantastiskt resultat och målet har hela tiden varit att eleverna ska komma ut i jobb, säger Linda Ungsäter på Hultsfreds vuxenutbildning.
För ett år sedan avslutade tio elever sin 25 veckor långa bussförarutbildning och branschen tog emot eleverna med öppna armar.
Med anledning av det stora behovet av bussförare startades det en ny utbildning i januari i år och i dag gjorde de nio eleverna sin sista studiedag och kan titulera sig som bussförare.
– Det har gått fort. När man började i januari så tänkte man att det var väldigt många månader men tiden har flugit iväg, säger en av eleverna under dagens pressträff.
Årets utbildning blev tidigarelagd
Yrkesutbildningen är ett samarbete mellan Vuxenutbildningen och KLT, näringslivet, SYAB och Hultsfreds kommun.
Upplägget har i mångt och mycket sett likadant ut som förra omgången men årets utbildning var tidigarelagd till januari för att det skulle passa branschen bättre.
I stort sett alla nyutexaminerade bussförare har fått jobb direkt efter studierna och två personer hr inbokade möten med bussföretag inom kort.
– Det finns gott om jobb till de som går ut nu. Vi är glada att vi har hållit på med våra utbildningar på gymnasiesidan och det är bara de två sista åren som vi har hållit på med vuxenutbildning. Bussförarutbildningen har slagit väl ut, både utbildnings- och jobbmässigt. Vi är nöjda med utbildningen, säger Rickard Hermansson, verksamhetschef för SYAB.
Ny utbildning börjar i januari
Mikael Karlsson är en av eleverna som har gått bussförarutbildningen och han är glad över att ha tagit busskortet.
– Det är givetvis det roligaste. Jag tycker att utbildningen har varit väldigt flexibel, vi har fått köra mycket buss och det är en fördel att vi är här ute på flygplatsen. När det har funnits en buss ledig har man haft möjlighet att åka hit och köra själv. Det är inte många ställen som kan erbjuda det, säger Mikael Karlsson.
Det står också klart att det blir en ny utbildning i januari, närmare bestämt den tredje i ordningen.
– Vi ska börja med att marknadsföra den efter semestern. Det blir exakt som samma upplägg som i år, säger Linda Ungsäter.
Tar ni ett år i taget eller kommer det bli fler utbildningar?
– Vi tittar på marknaden och hur behovet ser ut. Vi har en jättestor fördel av att vi har ett yrkesråd som vi jobbar tillsammans med och där sitter branschen, lärare elever och vuxenutbildningen. Vi samordnar och tittar över hur marknaden ser ut. Nu finns det hårt tryck, säger Linda Ungsäter.
"Det går åt folk"
Veiko Sveen från Hjalmarssons Buss AB, som förser utbildningen med bussar, fyller i:
– Det går åt folk, helt klart. Det är mycket äldre människor som kör buss i dag och snittåldern är väldigt hög. 58 år i snitt, det är väldigt högt, säger Veiko Sveen.
Redan nu, innan den tredje omgången av utbildningen har marknadsförts, har Linda Ungsäter fått in flera förfrågningar och ansökningar.
– Tre ansökningar har jag fått in och det tycker jag är fantastiskt bra.
"Satsa på att köra mot gods"
Rickard Hermansson berättar det kan bli fler utbildningar på vuxenutbildningen framöver.
– Vi ska satsa på att köra mot gods. Det är nästa steg på vuxensidan, det är där vi kan utvecklas mest på just nu, säger Rickard Hermansson.
Ungsäter fyller i:
– Det är inga beslut tagna men det ligger i vår pipeline. Vi ser ett hårt tryck även på godssidan, säger hon.