Annons:

Sök

Annons:

Nu erbjuder kommunen foder från kommunal mark till lantbrukare

Nu erbjuder kommunen foder från kommunal mark. Foto: Länsstyrelsen

Nu erbjuder kommunen foder från kommunal mark till lantbrukare

Den akuta foderbristen slår hårt mot lantbrukarna. Nu erbjuder Östra Smålands Kommunalteknikförbund, ÖSK, möjligheten att ta foder och bete på kommunal mark till de som kommer in med önskemål.

Annons:

Det är en mycket svår tid för lantbrukare i framför allt södra Sverige just nu. Foderbristen är stor och bönder överväger att nödslakta djur.

Under torsdagen hålls ett krismöte mellan Länsstyrelsen, länets kommuner och flera andra aktörer. 

Nu har ÖSK tagit beslut om att ge lantbrukare möjlighet att ta foder och bete från kommunal mark. 

Förfrågningar om att nyttja kommunal mark kommer omfattas av närhetsprincipen. Det innebär att svar inte ges förrän tidigast fem arbetsdagar efter att förfrågan kommit in. Anldningen är att det kan finnas någon med kortare avstånd som kan nyttja marken. 

Får inte säljas vidare

Kommer det in förfrågningar på samma mark kommer ÖSK försöka att hitta samordningsmöjligheter mellan de olika förfrågningarna, skriver ÖSK. 

ÖSK kommer inte att peka ut några områden utan den som är intresserad av mark får själv ta reda på var det kan finnas lämpligt foder och bete. Det ska också anges i förfrågan. Dessutom erbjuder ÖSK att bistå med kontaktuppgifter till andra markägare om marken inte är kommunal.

Endast personer med egen djurhållning kan få tillgång till mark. Foder som tas får inte säljas vidare.

För områden som tas i bruk gäller överenskommelsen längst till och med 1 november. Överenskommelsen dokumenteras, men inga avtal kommer upprättas. Ingen kostnad för upplåtelsen kommer tas ut.

ÖSK betonar dock att kostnaden för stängsel, övriga åtgärder och eventuellt övriga kostnader faller på djurhållaren.

"Kommunen garanterar inte markens beskaffenhet och eventuella risker som ett nyttjande kan medföra, till exempel stenar i marken", skriver ÖSK. 

Allt arbete med slaghack är stoppat. Dels för att kunna erbjuda foder och bete, men även på grund av den brandrisk som råder.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: