Annons:

Sök

Annons:

Positiv känsla efter sommaren i vården – utvärderingen dröjer

Per-Inge Pettersson, socialnämndens ordförande, vill invänta den stora utvärderingen innan det fattas beslut om förskjuten semester i vården nästa år. Foto: Ossian Mathiasson

Positiv känsla efter sommaren i vården – utvärderingen dröjer

För andra sommaren i rad valde Hultsfreds kommun att satsa på förskjuten semester inom äldreomsorgen.
En snabb lägesrapport har delgivits socialnämnden och den stora utvärderingen kommer senare i år.
– Det är den som lägger ribban för hur vi gör till nästa sommar, säger Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande.

Annons:

Förra sommaren nappade 79 personer på erbjudandet att lägga sin semester utanför huvudsemesterperioden (juni-augusti) och i stället jobba. 

De belönades med 30 000 kronor i bonus och socialnämnden, som gick minus en miljon på det, valde i år att begränsa antalet personal som kan beviljas förskjuten semester till 50 personer.

"Var nervösa"

I april ändrade de sig. Enhetscheferna framförde tydligt att de önskade att alla som ansökt om förskjuten semester skulle erbjudas det, vilket har lett till att 67 personer har hjälpt till för att lösa sommarschemat.

– I våras var enhetscheferna nervösa för att de inte skulle få tag i tillräckligt många vikarier men det har lett till att vi har sommarvikarier som erbjuder sig att jobba i höst när den ordinarie personal tar semester, säger Per-Inge Pettersson. 

Fjolårets problem var att det var för många som skulle ha semester i september och då hade de för få vikarier att nyttja. 

– Det ser bättre ut i år. Vi kommer ha mer vikariehjälp i höst än tidigare år, säger han. 

Pettersson berättar att verksamhetschefen Katatina Dunhage Jakobsson gav en kort sammanfattning om hur det har fungerat inom vården vid socialnämndens senaste arbetsutskott. 

Utvärdering dröjer

Nästa steg är att socialförvaltningen ska göra en mer grundläggande utvärdering av sommaren. Där får de koll på kostnadsbilden och hur sjukskrivningarna har påverkats. 

Inför sommaren sa Per-Inge Pettersson att det blir en trygg sommar men det blir svårt att sätta en ekonomi i balans. 

– Vi får se vad utvärderingen visar senare i år. Den blir intressant, det är den som lägger ribban för vårt beslut till 2019, säger han

Är tanken att kunna erbjuda förskjuten semester även nästa år?

– Ja, det är vår ambition. Vi ser det som en kvalitetsfråga med att fler i den ordinarie personalen är kvar. Det blir inte så stora skiften. Vi har också gett en bild av att vi ska ha en långsiktighet och bestämma hur många anställda som ska erbjudas förskjuten semester varje år, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: