Annons:

Sök

Annons:

  • Klart vem som får riva fastigheterna – så hög blir kostnaden

    Snart inleds arbetet med att riva Parkvägen 1A och 1B i Silverdalen. Uppdraget gick till Gilbert Gustafssons, som lämnade lägsta anbudet. Foto: Lotta Madestam

  • Klart vem som får riva fastigheterna – så hög blir kostnaden

    Parkvägen 1A. Rivningsarbetet ska vara klart i slutet av september. Foto: Lotta Madestam

  • Klart vem som får riva fastigheterna – så hög blir kostnaden

    Parkvägen 1B närmast. "Bostadsbolaget kommer att lämna det som typ gräsmatta. Något vildvuxet kanske", säger fastighetschef Mikael Pettersson. Foto: Lotta Madestam

Klart vem som får riva fastigheterna – så hög blir kostnaden

Upphandlingen är klar. Det blir Gilbert Gustafssons som ska riva två kommunala fastigheter på Parkvägen i Silverdalen.

Annons:

Den höga vakansgraden och skicket på lägenheterna uppges vara skälet till att både Parkvägen 1A och 1B ska rivas.

När tiden gått ut hade elva företag lämnat anbud på rivningsarbetet. Dels lokala, men även företag från orter som Jönköping, Linköping, Älmby och Borås var intresserade.

Från grannkommunen

Nu har överklagandetiden gått ut och Hultsfreds Bostäder kan meddela att det mest fördelaktiga anbudet lämnades in av entreprenadföretaget AB Gilbert Gustafssons från Eksjö.

– Deras anbud ligger på cirka 1,5 miljoner kronor. Jag anser att det är lite lägre än vad jag hade räknat med, säger Patrik Åhlén, som är den fastighetsingenjör som driver projektet.

Hur ser tidsplanen ut för när arbetet går igång?

– Avtalstecknandet ska vara klart senast den 5 maj och direkt efter det har de rätt att påbörja arbetet, som ska vara klart i slutet av september.

Problem vid tidigare rivning

Det här är tredje rivningen av hyresfastigheter i Hultsfreds kommun på kort tid. Senast revs två fastigheter på Granitvägen i Hultsfred och innan det flera hus på Bastugatan i Virserum.

Det sistnämnda genomfördes inte helt utan komplikationer. Rivningsarbetet kritiserades av Arbetsmiljöverket och företaget gick i konkurs innan arbetet var helt klart. Här kan du läsa mer om det.

– Där får vi kanske vara lite självkritiska. Men även att vi tar referenser så får vi kanske inte alltid reda på saker om ett företag. Nu vet vi ju att Gilbert Gustafssons är ett bra företag och har erfarenhet av hur de jobbar. Hade det varit ett okänt företag hade vi fått börja om och titta på hur vi ska kunna säkerställa att det blir bra, även om vi varit nöjda med priset, säger fastighetschef Mikael Pettersson 

Stor andel outhyrt 

Rivningen är enligt Mikael Pettersson i linje med strategiplanen som finns för bostadsbolaget, som anses ha för många outhyrda lägenheter. Även fördyrade driftskostnader ska ha vägts in.

– Vakansgraden ligger i snitt på tolv procent och vissa orter har ännu högre siffror. Vi har kännedom om beståndets skick och underhållet är eftersatt på flera håll, har ordförande Åke Nilsson (KD) sagt i en tidigare artikel.

Det förvånar dock Sasa Omrcen, som är nyinflyttad i grannhuset sedan en och en halv månad.

– Jag hade svårt att hitta lägenhet i Silverdalen. Först fanns det bara en ledig, sedan dök den jag har nu upp.

Vad tänker du kring att de båda husen ska rivas?

– Jag tycker det är lite märkligt och synd att man inte renoverar dem istället. Kostnaden att riva är ju inte heller det billigaste.

Hur dåliga är de här lägenheterna?

– Jag skulle säga att det är en blandning, uppger Mikael Pettersson. Vissa är bättre, andra sämre. I särskilt det ena huset, som i det stora hela bara nyttjats som förråd, har lägenheterna varit sämre sedan lång tid tillbaka. Det har också styrt av intresset, man kan inte renovera lägenheter som riskerar att inte bli uthyrda. Det är alltid en ekonomisk balansgång hur mycket man ska renovera.

Rivningar av fastigheter tenderar att bemötas av kritik. Hur vill du kommentera det?

– Till största delen vill jag säga att det inte är roligt när det står tomt. Det skapar heller ingen bra atmosfär kring det här området. Det ena huset har egentligen inte haft några hyresgäster som bor där, utan det är ekonomin som styr helt och hållet. Har man hus som inte är uthyrda får man inga intäkter vilket innebär att bolaget inte har pengar för att renovera de husen man har kvar.

Har de här båda fastigheterna stått och kostat bostadsbolaget mycket pengar?

– Ja, så är det. Det behöver vara ganska fullt i fastigheterna för att det ska gå runt, eftersom det är så liten vinst som går tillbaka till bolaget. Och ställer man kostnaden för att riva mot en renovering hade vi inte fått mycket för 1,5 miljoner kronor. Absolut inte, tyvärr.

Har ni räknat på kostnaden för att bevara och renovera i alla fall ett av husen?

– Ja, det har vi gjort naturligtvis. Grundat på var man vill bo i Silverdalen, har vi sett att det var mest lämpligt att ta bort de här husen och satsa på de övriga.

Vad blir det istället för husen på det här området?

– Det pågår ett arbete tillsammans med kommunen, där man tittar på om det ska göras någonting, men bostadsbolaget kommer att lämna det som typ gräsmatta. Något vildvuxet kanske.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: