Allt började egentligen redan hösten 2019 i och med Hultsfreds kommun Makeover.
– Då framkom att ortsborna ville ha ett ”vardagsrum”, så parken är en förlängning av det kan man säga, berättar Christer Adolfsson, ordförande i Mörlunda-Tveta Hembygdsförening som utsågs till huvudman för projektet.
När sedan Hultsfreds kommun i samarbete med Kalmar läns museum valde att platsutveckla Mörlunda kom idén upp igen, att just en park skulle bidra till att utveckla orten.
– Deras engagemang är kärnan i allt, det är jätteviktigt att det är ortsbornas önskemål och vi gör det med kulturarvet som bottenplåt, säger Jenni Leppelt, destinationsstrateg.
Helhetssatsning på området
Första mötet hölls för två år sedan och efter åtskilliga träffar där eldsjälar, föreningar och företag stött och blött idéer tillsammans så är ”Blockparken” klar. Namnet är sprunget ur det stora stenblock som blivit en del av parken, som anlagts i anslutning till lägenhetshuset ”Gillet”, som man säger i Mörlunda.
Tillsammans kom man fram till att det är en ypperlig plats att utveckla till en generationspark där alla kan mötas, umgås och delta i olika aktiviteter.
– Det är en helhetssatsning som gjorts på området. Även Trafikverket har stöttat genom att laga hål i asfalten in till lokala affären och snyggat till runt informationstavlan, där kommunen också ställt en blomlåda, berättar Johan-Arvid Danielsson.
Många delaktiga i projektet
En rad lokala företagare och föreningar har varit engagerade i arbetet med att få parken fin och trivsam. Under torsdagen och fredagen planterades blommor och träd i parken, där det också ges plats för vila eller picknick på någon av bänkarna. Förskolan har fått ett eget land att sköta med planteringar och en annan detalj är en ljusinstallation av själva jättestenen. Den första etappen invigdes i oktober.
– Vi har fått dela upp det i flera etapper, för att det ska vara realistiskt, samtidigt som det är viktigt för invånarna att faktiskt se att något händer. Efter ljussättningen har ett antal personer intervjuats. I nästa etapp kommer de berättelserna att väckas till liv i parken, där man kommer kunna få dem upplästa. Även det en del av kulturarvet. Den beräknade budgeten för båda etapperna ligger på 120 000 kronor från kommunen och 90 000 från Virserums Sparbank, säger Jenni Leppelt.
Fullmatat program
På söndag är det alltså dags för invigning av Blockparken.
– Åke Bergh invigningstalar och klipper bandet, säger Christer Adolfsson.
Då är det också Upptäckardan, så det är ett fullmatat program på Blåbärskullen, med workshop kring hur man odlat genom tiderna i både parker och trädgårdar. Det blir även fika och smakprov på olika maträtter med ingredienser från det småländska växtriket.
– Hembygdsföreningen arrangerar också ”Ångans dag”, där vi startar ångmaskinen från 1905 som driver vårt sågverk och Claes-Göran Odengrund berättar ångmaskinens historia från Bösebo till Blåbärskullen.