En konferens om hållbarhet och klimat hölls i Hultsfred på onsdagen. Stor vikt låg vid att involvera ungdomarna i konferensen.
– Når man barn och ungdomar så händer det att de kommer hem till sina föräldrar och ställer krav och kan förändra tankesättet, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).
Konferensen gick under namnet ”En ny väg till framtiden” och är en del i arbetet att göra Kalmar län till ett hållbart län. Konferensen tog upp frågor om hur människor i olika roller och som samhällsmedborgare kan bidra till en hållbar samhällsutveckling där också barn och unga är delaktiga.
– Vi vill sprida medvetandet om hållbar utveckling och göra det tillsammans med skolan för att få delaktighet med olika delar av samhället och det spelar ingen roll vad man har för bakgrund, ålder eller sysselsättning, säger Arvid Lindblad, hållbarhetsstrateg på Hultsfred-Vimmerbys miljö- och byggnadsförvaltning.
"Bästa för att få genomslag"
Det var i samverkan mellan Hultsfreds kommun, Energikontor Sydost, Universitets- och högskolerådet och Länsstyrelsen i Kalmar län som konferensen anordnades. Lite extra fokus har man lagt på att få ungdomar att tänka mer på hållbar utveckling.
– Vi har fokus på lärande för hållbar utveckling och hur man får in det i skolans värld och i ämnena och även i vardagen hos gemene man. Vi belyser att allas påverkan på klimatet räknas, säger Arvid Lindblad.
Lars Rosander tror att det är rätt väg att gå när man pockar på ungdomarnas uppmärksamhet.
– Denna konferens är ett led i att få frågan på lokal nivå där det handlar om att handskas varsamt med naturresurserna. Når man eleverna så har man kommit en bit på vägen, det är det bästa för att få genomslag i framtiden. Får eleverna ett miljötänk med sig hem och kan påverka familjen med att spara på resurserna så är det bra hållbar utveckling, säger Rosander.
Börjar efter nyår
En annan tanke bakom projektet är skapa en bättre dialog mellan ungdomar, politiker och tjänstemän i Hultsfreds kommun, vilket är något som de ska fortsätta med och utveckla.
– Vi ska fortsätta samarbeta med rektorer och lärare och få denna dialog med eleverna, säger Arvid Lindblad och fortsätter:
– Det stora paraplyet är ändå de globala målen 2030. Nu spred vi mest information om att det finns och det vill vi synliggöra mer i samhället. Vi börjar med det i januari och förhoppningsvis kommer vi kunna bygga på det med utbildning till politiker och tjänstemän men där är vi inte riktigt än.
Onsdagens konferens inleddes på eftermiddagen med föreläsningar för pedagoger, skolledare och elever på Valhall på temat ”Helhet och relevans i utbildningen att lära för hållbar utveckling. Forskaren och pedagogen Anders Jidesjö från Linköpings universitet höll i den och Bo Hellström pratade om Skolverkets modul om hållbar utveckling.
Känd programledare höll föredrag
På kvällen bjöds allmänheten och politiker in till Albäcksskolan då startskottet gick för kommunens kampanj för de globala målen – Agenda 2030.
Elever på Albäcksskolan berättade om sin utställning ”Hållbara val i vardagen” som berör utmaningarna för en hållbar framtid.
Martin Emtenäs, känd som programledare för ”Mitt i naturen” i SVT, höll föredraget ”Skarvarnas planet”, som är en personlig berättelse om människan och de andra djuren och verkligheten vi lever i.