Annons:

Sök

Annons:

Nya medaljer till lokalt företag: ”Roligt att bli uppmärksammad”

Matilda Johansson på Räven & Osten fick dubbla utmärkelser på Ostfestivalen. Foto: Privat

Nya medaljer till lokalt företag: ”Roligt att bli uppmärksammad”

Fem utmärkelser på Ostfestivalen sedan tidigare. I helgen fick Matilda Johansson på Räven & Osten lämna Münchenbryggeriet i Stockholm med två nya bronsmedaljer i den prestigefyllda tävlingen.

Annons:

För sjätte året i rad hölls Ostfestivalen som samlar gräddan av svensk ost och det delades ut många medaljer under tredagarsfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. 

Matilda Johansson, som har drivit gårdsmejeriet Räven & Osten i den lilla byn Lida utanför Järnforsen i fem och ett halvt år, har ställt upp i tävlingen de senaste fyra åren och det har resulterat i en diger medaljskörd.  

Sju medaljer på fyra år

Rävens Lilla Röda, en mjuk kittost, har fått medalj tre år i rad, ett silver och två brons, och i helgen kom tredje bronset och ostens fjärde utmärkelse på den stora festivalen. 

Lida Vit, en mjuk vitmögelost med geotrichum, har tagit två bronsmedaljer 2016 och 2018 men i år fick den ingen utmärkelse. Det var i stället blåmögelosten Lida Blå som prisades med ett brons. 

Det är med andra ord sju medaljer som Matilda Johansson har lyckats få på de fyra åren. 

– Jag har besökt samtliga sex ostfestivaler och det var fjärde gången som jag var med och tävlade. Jag vågade inte lämna in något de två första åren och det gjorde jag egentligen inte första tävlingsåret heller. Jag blev ganska uppiggad av att jag blev prisad. Jag var grön och ny men det gick ändå, säger Matilda Johansson.

"Kanske lite känsla"

Det var som sagt Rävens Lilla Rödas fjärde utmärkelse på Ostfestivalen och Lida Blås första utmärkelse. Johansson tävlade med ytterligare tre ostar som inte fick någon medalj. 

– Lida Blå har fått många andra medaljer. Den fick guld på SM i höstas och brons på VM i höstas så den är i och för sig osten som har fått flest medaljer, säger Matilda Johansson. 

Vad betyder de senaste utmärkelserna?

– Det är alltid roligt att bli uppmärksammad och få ett sådant erkännande. Det visar också att jag har hittat en bra nivå på ostarna. Juryn gör blindtester vid bedömningen och har ingen aning om var osten kommer ifrån. Jag vill tävla för att få en rättvis och opartisk bedömning, säger hon. 

Finns det någon förklaring till dina framgångar?

– Ihärdigt arbete, kanske lite känsla och en bra råvara. Jag köper mjölk från granngården och de är superviktiga för mig, man kan inte göra en bra produkt av en dålig råvara. 

Smålandsdominans i en klass

Kraven i medaljtävlingen är höga och för att få guld måste man ha 90 procent av den totala poängen. Under alla fem år har det bara delats ut två guldmedaljer och i år fick ingen deltagare åka hem med guld. Det krävs att råvarorna håller hög klass för att man ska lyckas. 

– Juryn ger poäng till ostarna och alla som når upp till en viss poäng får en medalj. Antalet medaljer kan variera. Det delades ut tre medaljer i blåmögelklassen och två av dem gick till Småland, vilket var kul. Jag fick en bronsmedalj, likaså Skurö Gårdsmejeri utanför Figeholm.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: