Annons:

Sök

Annons:

Så mycket kostar nämndens försenade fakturor: ”Onödiga pengar”

Redovisningen av barn- och utbildningsnämndens försenade fakturor har gett en kostnad på 12 800 kronor i år. Foto: Ossian Mathiasson

Så mycket kostar nämndens försenade fakturor: ”Onödiga pengar”

Ett av kontrollområdena i barn- och utbildningsnämndens interkontroll är kontroll av att fakturor betalas i tid. Så här långt ligger förseningsavgiften på 12 800 kronor för 2019.
– Det är onödiga pengar, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden antog i februari en kontrollplan för 2019 och ett av områdena är kontroll av att fakturor betalas i tid. På nämndens senaste sammanträde kom redovisningen som visar att det finns en del fakturor som inte blir betalda i tid. 

Från 1 januari till 23 oktober hade en del fakturor fått förseningsavgift och det landar på 12 800 kronor. 

– Vi ska inte ha några förseningsavgifter överhuvudtaget, så vårt mål är att få ner kostnaden till noll kronor. Det är målet och ett arbete som pågår, säger Martin Snickars. 

Kritisk mot kort betalningstid

Han ser orsaker till att det inte alltid funkar och att det leder till förseningar i betalningen av fakturor. 

– Vissa fakturor som kommer in till kommunen har en kort betalningstid på tio dagar, vilket inte fungerar i alla lägen. Vi kräver att företagen ger oss 30 dagars betalningstid eftersom många fakturor ska gå till olika chefer och förvaltningar för hantering och godkännande. När vissa företag lägger tio dagar så hinner inte fakturan gå igenom systemet. Det tar helt enkelt ett tag innan en faktura har scannats in i systemet, hanterats och attesterats på flera olika ställen och kommit tillbaka till ekonomikontoret, säger Snickars. 

Nämndens controller har fått i uppdrag att fortsätta med personliga kontakter och påminna berörda personer om vikten av att betala fakturor i tid. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: