Annons:

Sök

Annons:

Frustrerad polis gjorde något konstruktivt –

Gabriella Bodger, till höger, har gjort något konstruktivt efter att ha varit frustrerad över situationen.

Frustrerad polis gjorde något konstruktivt – "Skapat ytterligare förståelse"

Gruppchefen Gabriella Bodger var frustrerad över vissa saker efter polisens omorganisation för några år sedan. Nu har hon vänt till det något konstruktivt och större förståelse har skapats. – En bilbrand i Malmö är inte samma sak som en bilbrand i vårt område, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Efter polisens senaste omorganisation hamnade lokalpolisområde Västervik, där Vimmerby, Västervik och Hultsfred ingår, under region syd med en regional ledningscenral i Malmö. Tidigare låg den i Kalmar. 

– Vi kände ganska snabbt att det var olika arbetssätt jämfört med hur det var tidigare, både på gott och ont. Det var väldigt professionellt, väldigt duktiga operatörer som kunde sitt jobb, det kände jag och mina medarbetare. Men hur man prioriterade ärenden var olikt det vi jobbade med tidigare, berättar Gabriella Bodger, gruppchef för LpO Västervik.

Det skapade en frustration hos polisen i vårt område.

– Vi kunde bli frustrerade på att man gick in och läste i händelserapporten att det fanns jobb vi som vi hade tid att ta, men inte blev beordrade på. Man prioriterar olika i storstad kontra landsbygd. 

Ett exempel från den senaste tiden är att polisen i Västervik inte fick okej på att använda hundar i jakten på bilbrännarna. Något som upprört många.

– En bilbrand i Malmö har inte samma prioritering som vi prioriterar en bilbrand i vårt område. Det är olika förutsättningar och olika karaktär på brotten. Jag har känt stor frustration över att vi inte fick åka på vissa ärenden jag tycker att vi borde fått åka på. Då började jag tänka på hur man kunde använda den här frustrationen till att göra något konstruktivt. 

Att en händelse som för människor i vårt område är stort inte väcker samma uppståndelse i Malmö, där man brottas med en helt annan slags gängkriminalitet och stor andel skjutningar, är kanske inte särskilt märkligt.

– För oss blir det ju ändå fel. Det här har just med förtroendet för den lokala polisen, vi måste åka på alla ärenden vi hinner med, även om de i Malmö inte tycker det är så stort.

Fick pengar för projekt

Då sökte Gabriella Bodger pengar för ett omställningsprojekt inom den nya organisationen. 

– Jag tänkte att vi kanske tillsammans kan bli bättre och få en ökad förståelse för varandra och varandras arbetssätt. Det tog lång tid, men sedan fick jag reda på att projektet beviljats 100 000 kronor i stöd. Jag fick till mig att vi skulle prioritera det här och använda det på bästa sätt. Jag ville att så många som möjligt skulle få ta del av projektet. 

Alla poliser i yttre tjänst inom lokalpolisområdet har fått möjligheter att åka ned till regionledningscentralen i Malmö. Det är runt 70 poliser som har varit där.

– Vi bad också RLC-operatörer att komma upp hit och åka med ett par pass. Vi har haft sex stycken operatörer här uppe och det gav möjlighet att träffa RLC-befälen, det är de som gör prioriteringar av de händelserapporter vi åker på. Det gav möjlighet att diskutera dem och vi har berättat att vi vill åka på mer ärenden. Vi har betonat att små ärenden har stor betydelse på en liten ort för vårt förtroende. 

Tycker du att det känns som att det har blivit någon förändring?

– Det känns som at de har tagit sig av det vi har sagt. Vi fick träffa vakthavande befäl och prata med dem, sitter med operatörerna och lyssna på inkommande samtal och insatser de var på. Vi blev väldigt imponerade av deras sätt att arbeta på, de gör mycket mer än att bara svara i telefonen. De leder och fördelar bilar under insatsen, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att vi redan innan projektet påbörjades har kommit en bit på vägen. Det har blivit mycket bättre sedan vi började. Vi har kunnat förklara läget och de har fått en större förståelse. 

"Stora ytor att täcka"

Hon berättar de som har besökt LpO Västervik förvånades över de geografiska förutsättningar som finns här.

– De tyckte det var ett stort område vi hade att täcka och förstod att vi har långa transporttider till våra ärenden. De var imponerade av vårt jobb, att vi är duktiga och självständiga poliser som sällan ber om hjälp. De förstår vad vi brottas med och att geografin är ett problem, att vi har stora ytor att täcka.

Nu ska en utvärdering av projektet göras.

– Alla operatörer ska skriva en erfarenhetsberättelse och skicka till mig och de som har varit i Malmö ska svara på en del frågor innan jag sammanställer det. Vi har försökt lära oss av varandra och nu ska vi utvärdera det och se hur vi kan gå vidare, säger Gabriella Bodger.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: