Dackevinds ägare Ola Forsell ser inga problem med det planerade vindkraftsprojektet i södra delen av Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson
Vindfrid Målilla-Mörlunda-Virserum Landskapsskydd jobbar för att stoppa planerna på att uppföra maximalt 14 vindkraftverk med en totalhöjd på 250 meter. Byggplanerna väcker ilska och oro hos boende i berörda områden.
Harald Österberg, ordförande i den nybildade föreningen, är tydlig med att deras ståndpunkt är oförändrad och att satsningen inte ska bli verklighet med hänsyn till människor, djur, natur, turism och företagande.
"Tagit stora respektavstånd"
Dackevind AB representerades av ägare och anlitade konsulter på måndagskvällens samråd i Målilla.
– Vi fick bra frågor. Det var rätt lugnt och sansat. Det var folk som trodde att det skulle vara värre, säger Ola Forsell, en av två ägare till bolaget Dackevind AB.
Vad tänker du kring projektet?
– Det kommer bli maximalt 14 vindkraftverk. När jag gick in i det här projektet sa jag att det lär bli mellan 10 och 15 vindkraftverk och det kan kanske bli tio-tolv verk i slutändan, säger Forsell.
Trots att bolaget fick ta emot en del kritiska och oroliga frågor från kommuninvånare känner Ola Forsell att satsningen kommer bli verklighet. Det blir i så fall en investering på 700 miljoner kronor och ägaren räknar med att det ska ha betalats av på drygt 15 år.
– Det är kanske inte det bästa vindläget men vi har hittat en plats. Däremot finns det vissa konflikter med andra intressen och här har vi tagit väldigt stora respektavstånd till närboende. Som jag påtalade på scenen så kunde vi ha gått mycket närmare till bostäderna och ändå klara ljudkraven men det har vi inte gjort. Det handlar om 1 500 meter från vindkraftverk och bostad, säger han.
"Då är vi körda"
Dackevind har för avsikt att lämna in en tillståndsansökan till Länsstyrelsen under 2020.
– Det gör vi i vanlig ordning till Länsstyrelsen. Sedan ska kommunen ge sitt tyckande på planerna och det sker om ungefär ett år.
Känner du någon oro kring att kommunen kan stoppa satsningen med sin vetorätt?
– Går kommunen emot detta projekt så tror jag att vi ska ge upp hela klimatfrågan, då är vi körda. Så ser jag på saken. Vi har byggt vindkraftverk på andra ställen där man inte skulle ha byggt men vi har lärt oss och gjort anpassningar i projektet för att inte uppleva problem, säger han och fortsätter:
– Det enda som är nytt är att folk kommer se snurrande vindkraftverk som man inte har sett tidigare men ljud och skuggningar kommer inte vara något problem.
"Väldigt bra förutsättningar"
Emma Polder, anlitad konsult från Energi och Miljöstrategi AB, anser att sannolikheten är stor att det omfattande projektet blir av.
– Vi har väldigt bra förutsättningar just för att vi har rätt avstånd mellan bostäder och vindkraftverk och politikerna vill också att det ska vara avstånd till bostäderna. Vi har själva valt att ha det här avståndet på 1 500 meter och klara ljudnivåerna på 600 meter men så nära vill vi inte ställa några verk, säger Emma Polder.
Hur tänker du kring kommunens vetorätt?
– Det är klart att vi inte vill få ett nej, säger Emma Polder.
Många boende i det tilltänkta området är oroliga och kritiska till satsningen.
– Jag förstår att det har blivit väldigt mycket missförstånd i kommunikationen. Det är därför vi har det här samrådet så det inte blir någon som hör något och sprider det vidare. Det har framför allt ljudet som de har missförstått, det avtar från bostäderna. Skugga blir det bara under vissa förutsättningar och det finns inga belägg för att djur ska bli skrämda. Det blåser tillräckligt på platsen, säger Polder.