Annons:

Sök

Annons:

VINDKRAFTSFRÅGAN VAR ÖVERSPELAD – LEDAMÖTERNA DEBATTERADE OVETANDES

Ola Forsell tog tillbaka Dackevinds ansökan om vindkraftsetablering en vecka innan kommunfullmäktiges sammanträde så voteringen och debatten var helt i onödan. Foto: Ossian Mathiasson

VINDKRAFTSFRÅGAN VAR ÖVERSPELAD – LEDAMÖTERNA DEBATTERADE OVETANDES

Kommunfullmäktige debatterade och röstade om Dackevinds vindkraftsprojekt i måndags. Helt i onödan har det visat sig. Dackevind drog tillbaka sin ansökan förra måndagen. 
– Vi återtog vår ansökan den 3 november och det vet kommunalrådet Lars Rosander om, säger Ola Forsell.

Annons:

Den stora frågan på måndagens kommunfullmäktigesammanträde på Rock City var Dackevinds planerade vindkraftsprojekt. Politikerna beslutade sig för att använda det kommunala vetot men det krävdes en lång debatt och votering innan frågan var helt avgjord.

Nu kan Dagens Hultsfred avslöja att debatten och voteringen var onödig och betydelselös då Dackevind gjorde ett återtagande av sin ansökan till Länsstyrelsen förra måndagen den 3 november. 

– Jag blev väldigt förvånad när jag fick veta att de hade debatterat och röstat i frågan. Vi återtog vår ansökan den 3 november och det vet kommunalrådet Lars Rosander om. Att de har lagt energi på att debattera och rösta i fullmäktige förstår jag inte riktigt, säger Ola Forsell från Dackevind.

"Han var medveten om det"

Vindkraftsbolaget såg vart det höll på att bära hän och återtagandet gjordes alltså en vecka före fullmäktigesammanträdet. 

– Jag skickade det till länsstyrelsen som gav återkoppling samma dag. De bekräftade att de lägger ner utredningen. Jag skickade en kännedomskopia till kommunalrådet (Lars Rosander) så han var medveten om att det inte var ett aktuellt ärende. Det borde han ha tagit upp på fullmäktige för det kan inte ha undgått honom, säger Ola Forsell.

Varför drog ni tillbaka er ansökan om projektet?

– Det var då uppenbart att kommunen avsåg att använda sin vetorätt och de hänvisade till att de behövde uppdatera sin vindbruksplan. Då var det inte så mycket för oss att göra. Av den anledningen drog vi tillbaka vår ansökan. 

Hur ser du på att fullmäktige tog upp ärendet för diskussion och votering?

– Mot den bakgrunden som jag nämner så har det inte funnits någon som helst anledning att diskutera det. Du får fråga kommunalrådet om varför de valde att lägga tid på det.

"Så regelverket är"

Han berättar att det kom som en överraskning. 

– Jag tog för givet att det inte fanns någon anledning att lägga någon energi på det. Det har varit givet sedan vi tog tillbaka vår ansökan. Det borde väl finnas andra aktuella saker att diskutera. 

Hur ser du på att projektet inte blir verklighet?

– Det är så regelverket är då kommunerna kan använda sin vetorätt. Man kan ha uppfattningar om det, men så är spelreglerna. Jag tror att det kan vara bättre att vetorätten lyfts bort från kommunerna och får hanteras av experter. Det är bättre för alla inblandade parter. 

Här svarar Lars Rosander på varför frågan kom upp på fullmäktige:

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: