Annons:

Sök

Annons:

15-tal verk på 270 meter planeras i Tönshult:

Stena Renewable vill bygga ett 15-tal vindkraftverk öster om Tönshult i Hultsfreds kommun. Foto: Stena Renewable

15-tal verk på 270 meter planeras i Tönshult: "Lär möta oro som vi ska reda ut"

Stena Renewable tittar på en vindkraftsetablering med ett 15-tal verk i närheten av Tönshult i den södra delen av Hultsfreds kommun. 
– Vi har ingen annan tro än att vi lär möta en oro bland närboende som ska vi reda ut, säger projektchefen Dan Sandros till Dagens Hultsfred. 

Annons:

Ett 15-tal vindkraftverk med en totalhöjd på 270 meter kan bli realitet på Tönshults gårds marker, strax söder om Virserum i Hultsfreds kommun. 

På tisdagen presenterade Dan Sandros, som håller i Stena Renewables vindkraftsprojekt i södra Sverige, sina planer för Hultsfreds ledande politiker och tjänstemän. 

– Vi gör det så de vet vad vi håller på med och det får inte komma som någon överraskning, säger Dan Sandros och fortsätter:

– Det har varit en annan aktör (OX2) som har tittat på det aktuella området. Vi får vara tydliga med att det är vi som driver projektet så det inte blir obehagliga överraskningar. Vindkraft är rätt så laddat för de som bor i närområdet. Vi är måna om att ha en så öppen och transparant process som möjligt. 

"Har mycket på gång"

Det är alltså Stena Renewable som kommer jobba för att bygga vindkraftverk i närheten av Tönshult och Triabo medan det andra bolaget OX2 har fått nobben av berörda markägare. 

– Den enkla sanningen är att OX2 inte har backat som Barometern skriver, de har inget avtal med markägaren. De fick helt enkelt gå därifrån. Man måste ha rådighet över marken för att driva ett projekt. Markägaren valde att gå med oss så de inte har backat ur, säger Sandros. 

Vindkraftsprojektet ska byggas på Tönshults gårds marker som tillhör bröderna Carl och Erik Abelin. 

– De är väldigt intresserade av vår satsning och vi har tecknat ett avtal med dem. Vår affärsidé är att vara en långsiktig investerare. Vi är ett energibolag som tar fram våra egna produktionsanläggningar så vi bygger för att äga och leva på vindkraftverken. OX2 tar fram ett projekt och säljer det vidare till en annan investerare. 

Stena Renewable har en stark position i Småland med en stor park med 32 vindkraftverk i Lemnhult och ska investera 1,7 miljarder kronor i en park med 36 verk i Fliseryd. 

– Det är en jätteinvestering som blir södra Sveriges största vindkraftspark. Vi har mycket på gång och letar efter fler projekt. Vi tycker att det är intressant att vara i de södra delarna av Sverige där det inte produceras lika mycket energi som i norra Sverige. 

"Höjd är en laddad fråga"

Sandros anser att vindkraftsprojektet i Tönshult har potential för ett 15-tal verk som har en totalhöjd på 270 meter. 

– Det är här med höjd är en laddad fråga, vi måste vara lyhörda för det och förklara vilken stor nytta det gör med större verk. Färre stora verk ger mycket mer energi än många lägre.

Hur ser tidsplanen ut?

– Ambitionen är att driva utredningar och samråd under 2020. Går det som det ska så kan vi vara redo att lämna in en ansökan vid årsskiftet, sedan ska det prövas i ett antal år. Förhoppningsvis så kan vi vara framme vid ett tillstånd 2024 och vindkraftsparken kan kanske stå upp 2025–2026. Det är en rimlig men offensiv tidsplan om det går hyfsat bra. 

"Ska inte bygga på missförstånd"

När Dackevind AB, som vill uppföra maximalt 14 vindkraftverk på 250 meters höjd mellan Målilla, Mörlunda och Virserum, höll samrådsmöte på Skeppet för en tid sedan höjdes många oroliga röster. 

– Jag har ganska god kännedom om Dackevinds planer. Vårt projekt ligger lite mer avlägset men alla vindkraftsprojekt av större storlek skapar oro hos närboende. Vi har ingen annan tro än att vi kommer möta en oro bland närboende och det ska vi reda ut. Alla är inte nöjda med att det byggs med vindkraft, det lyckas vi aldrig uppnå men oron ska inte bygga på missförstånd eller felaktiga uppgifter. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: